Erzsébet
1 °C
4 °C

Agykárosodás okozza a dadogást

2002.08.12. 08:31
A dadogók agyában megváltoztak az idegpályák, derítették ki német kutatók tomográf-felvételek segítségével. A 3 és 5 év közti gyerekek gyakran dadognak, ám mintegy egy százalékuknál a probléma később sem múlik el.
Martin Sommer, a Göttingen egyetem klinikájának neurológusa és Christian Büchel, a Hamburg-Eppendorf egyetemi klinika kutatója az eredményeiket a Lancet szakmai folyóiratban jelentették meg.

Hiányzó idegpályák

Sommer és Büchel 15 dadogót és ugyanennyi beszédzavar nélküli önként jelentkezőt vizsgált meg. A dadogók esetében megállapították, hogy a bal agyfélteke egyik központja, a beszédtevékenység tervezéséért és a helyes nyelvtanért felelős régió rossz kapcsolatokkal rendelkezik az agy motorikus központja felé.

A motorikus központ többek közt a gégefő mozgatásáért felel. A beszédzavarral küzdő embereknél hiányzik a két központot összekötő idegpályák idegszövetének mintegy harmada, nyilatkozta Büchel a ddp hírügynökségnek.

Néha nem átmeneti

"Ez az eltérés valószínűleg a harmadik és az ötödik életév között alakul ki, amikor sok gyerek átmenetileg dadog", mondta a kutató. A gyerekek mintegy egy százalékánál a beszédzavar nem bizonyul átmenetinek. A tomográfiás felvételekkel esetleg kideríthető, hogy mi történik ezeknél a gyerekeknél.

A jelenlegi vizsgálatok alapján valószínűnek tűnik, hogy az agyban jelentkező eltérések oka genetikai eredetű, mondta Büchel. Mivel a nőket ritkábban érinti a dadogás problémája, mint a férfiakat, a jelenség oka esetleg a nemi hormonok génkészletében rejlik. Most Büchel és kollégái további vizsgálatokkal ennek szeretnének utánajárni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?