Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A legyeket nem érdeklik a giccses pókhálók

2002.07.15. 11:15
Korábban azt hitték, hogy egyes pókfajok a madarak figyelmeztetése vagy csalétek készítése céljából, esetleg pusztán szórakozásból díszítik ki hálóikat. Egy új elmélet szerint azonban a fityegők egy pillanatra elvonják a ragadozó darazsak figyelmét az áldozatnak kiszemelt pókról, mely így fürgén ki tud ugrani a hálóból, és biztonságos helyre menekülhet.
Számos pókfaj díszíti a hálóját vonalakkal, keresztekkel, korongokkal vagy spirálokkal; egyes szorgalmasabb pókok, ha idejük engedi, naponta váltogatják a dizájnt. A díszítéseket abból a finom pókfonalból készítik, melybe egyébként az áldozataikat szokták bugyolálni.

Korábban azt gondolták, hogy a díszek a háló megerősítésére szolgálnak, de azóta számos más elmélet is született: voltak, akik szerint arra valók, hogy a madarak észrevegyék a hálót, és ne tegyék tönkre röpködés közben. Mivel az új háló készítése előtt a pók általában megeszi a régit, ilyenkor súlyos protein-veszteséggel kellene számolnia. Egy másik elmélet szerint - mivel ezek a fajok kizárólag nappal vadásznak (pontosabban a hálójuk közepében ülve várják a zsákmányt) - a díszek valójában csalétkek, ugyanis visszaverik az UV-sugarakat, csakúgy, mint egyes virágok.

Kevesebb zsákmány akad a kidekorált hálókba

Todd Blackledge amerikai kutató, a Kaliforniai Egyetem munkatársa az Amerikában őshonos Argiope aurantia pókoknál vizsgálta ezt a különös szokást, írta a Nature magazin. Mivel minden bizonnyal ezek a leggyakrabban látott pókok a zöldövezeti hátsó udvarokban, az amerikaiak maguk között egyszerűen csak kerti póknak hívják őket. Ezek egyébként az Európában, így hazánkban is őshonos darázspókok (Argiope bruennichi) rokonai. Róluk elég annyit megjegyezni, hogy a nőstény párzás után gyakorta megeszi a nála jóval kisebb hímet. Emberre egyik faj sem veszélyes.

Blackledge egy kísérlet során egyes hálókból eltávolította díszítéseket, és meglepő felfedezésre jutott: a kidekorált hálókkal 30 százalékkal kevesebb zsákmány gyűjthető. Viszont azok a pókok, melyek díszes hálókban tanyáztak, kisebb valószínűséggel estek áldozatul ősi ellenségeiknek, a kaparódarazsaknak. Ezek egyébként akár 30 pókkal is képesek végezni egy sűrűbb nap folyamán.

A fürgeség életet menthet

Megfigyeléseire alapozva Blackledge a múlt héten, egy Montreálban megtartott konferencián ismertette elméletét, mely szerint ezek a pókok az élelmük bizonyos hányadát minden bizonnyal a biztonságukért cserébe áldozzák fel. Ezt szerinte az is alátámasztja, hogy az éhes pókok kevésbé hajlamosak a hálódíszítésre. A kutató feltételezi, hogy a díszek arra szolgálnak, hogy elvonják a darazsak figyelmét, a pók igy fürgén kiugorhat a hálóból, és menedéket kereshet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!