Sára, Márió
2 °C
6 °C

Hülyék a delfinek

2006.08.21. 12:34
Még a patkányok és az aranyhalak is okosabbak lehetnek, mint a delfin, állítja egy dél-afrikai kutató.

Évezredek óta imádják az emberek a delfineket, és mindenki meg van győződve arról, hogy az aranyos tengeri emlős tengernyi ésszel rendelkezik. Egy friss kutatás szerint azonban nem éppen a delfinek a vizek észlényei. Paul Manger, a dél-afrikai Witwatersrand egyetem munkatársa azt állítja, hogy a a delfinek és bálnák agya csupán azért nagy, mert melegvérűként kell megbirkózniuk a hideg vízzel.

Nem menekülnek


Az arckifejezésből ítélve inkább hülye
A világ egyik legokosabb emlősének tartott delfin viselkedése nem elég kifinomult, így nehezen hihető el, hogy az állat okosabb egy patkánynál vagy egy aranyhalnál. Ha például egy állatot dobozba raknak, rögtön megpróbál belőle kimászni. A patkányok folyamatosan felfelé próbálnak kapaszkodni, az aranyhal meg egyszerűen kiugrik az akváriumból, ha nincs lefedve. A delfinek azonban semmi ilyet nem tesznek. Bár a víziparkokban a delfineket elkülönítő falak alig 30-60 centiméter magasak, nem ugranak át egymáshoz.

Manger professzor szerint a delfin agyának felépítése egyáltaltalán nem arra utal, hogy összetett információk feldolgozására lenne tervezve, írta az ausztrál Daily Telegraph. Jeff Weir, az ausztrál delfinkutató intézet elnöke is azt hangoztatta, hogy bármilyen okosnak szeretnénk hinni a delfineket, azok eddig nem sok mindent mutattak meg tudásukból.

Csoportban jók

Persze léteznek olyan kutatások, amelyek a delfinek okosságát támasztják alá. Bill Sherwin, a New South Wales egyetem génkutatató munkatársa szerint az általa tanulmányozott delficsoportok összetett társas viselkedésről tettek tanúbizonyságot, és még a csimpánzok, az orángutánok és a gorillák sem képesek ilyen összetett viselkedésre.