Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

A törvénytelen halászat veszélyezteti a Galápagos-szigetek élővilágát

2002.07.29. 17:34
Több tucat elpusztult és sérült delfint találtak egy illegálisan halászó hajó hálóiban a galápagosi tengeri rezervátumban. A felelősöket szigorúan meg kell büntetni, ha Ecuador azt szeretné, hogy az Egyesült Államok kedvezményeket adjon neki a tonhalimport vámtarifáját illetően - jelentette be ma a WWF amerikai képviselete.
Az El Dorado nevű hajó kapitányát négy centre büntették meg, és két hetet töltött "börtönben" a saját hajóján, ráadásul még a szárazföldre is kimehetett. A galápagosi tengeri rezervátumban évente több tucat hasonló eset fordul elő, amelyek alkalmával a törvényszegőkre csak minimális büntetést vagy még azt se szabnak ki. A WWF amerikai szervezete arra szólítja föl a saját Kongresszusát, hogy az előkészített kereskedelmi aktát, amely az Ecuadorból származó amerikai tonhalimport vámtarifáját csökkentené, ne írja alá addig, amíg Ecuador nem garantálja, hogy a galápagosi tengeri rezervátum élővilágának védelmét szolgáló törvényeket betartják.

Több járőrt akarnak

A WWF továbbá arra hívja föl Ecuador és Kolumbia figyelmét, hogy az El Dorado legénységét, a bűnösöket szigorúan meg kell büntetni, és biztosítani kell, hogy a halászflottáik megfeleljenek a környezet- és természetvédelmi szabályozásoknak. Ecuadornak sürgősen növelnie kéne a járőrszolgálatát a tengeri rezervátumban.

Bekerítették a delfineket

A Galápagos Nemzeti Park hatósági emberei május 31-én kapták rajta az El Doradót, amikor éppen egy másik hajót, a Maria Canela II-t keresték, amelyik órákkal azelőtt szökött meg Galápagosról, miután elfogták illegális halászásért. Az El Dorado nemcsak hogy törvényellenesen halászott a tengeri rezervátumban, hanem ráadásul egy tiltott halászási technikát is alkalmazott, az úgynevezett delfinbekerítést. A hajót lefoglalták, a legénységet őrizetbe vették. Az esetet az ecuadori közigazgatási és jogi hatóságok vizsgálják.

A kolumbiai El Dorado Latin Amerika legnagyobb halfeldolgozójával, az ecuadori Inepaca vállalattal hozható összefüggésbe, amely saját hajóflottával és hűtőraktárral rendelkezik. Inepaca számos nagy étteremláncot lát el tengeri étellel.

Évente hetvenezer turista

WWF-Canon/Yves-Jacques Rey-Millet
Az Ecuador partjaitól 600 mérföldre fekvő Galápagos-szigetek arról híres, hogy Charles Darwin evolúcióelméletét ihlették. A természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően az ott őshonos fajok és élőhelyek 95%-a még megtalálható a szigeteken. Évente 70 ezer turista látogat Galápagosra és a környező vizekre, hogy megcsodálja látványos élővilágát, az órásteknősöket, a kéklábú szulákat, a tengeri gyíkokat, a naphalakat, hogy gyönyörködjön az albatroszokban, különleges pintyekben és a galápagosi pingvinekben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!