Depressziósak a gazdagságra vágyó gyerekek

2003.03.23. 08:22
Azok a gyerekek, akik a boldogságot a pénzzel és szépséggel azonosítják, sokkal nagyobb valószínűséggel válnak depresszióssá, mint azok, akik nem azt tartják életük fő értelmének, hogy gazdagok és szépek legyenek - derült ki egy ausztrál kutatásból.
Mint Helen Street, az ausztráliai Perth-ben lévő Queen Elizabeth Medical Centre munkatársa egy pszichológiai konferencián elmondta, a gyerekek már igen fiatal, akár négyesztendős korban is szenvedhetnek depressziótól, és a kisgyermekeknek mintegy húsz százaléka veszélyeztetett lehet a jövőben. Véleménye szerint a boldogsággal és az életben elérendő célokkal kapcsolatos várakozások már ebben zsenge ifjú korban előre jelezhetik, hogy a gyermeket élete későbbi szakaszában mennyire fenyegeti a depresszió.

Eltérő világképek

Azok a gyerekek, akik úgy vélik, hogy abban az esetben lesznek boldogok, ha elég pénzt keresnek majd és népszerűek lesznek, sokkal nagyobb valószínűséggel lesznek depressziósak, mint azok, akik szerint a pénz jó dolog, ha van, de boldogságuk végső soron saját személyes fejlődésüktől függ.

A felmérés során, mely 402 kilenc-tizenkét év körüli ausztrál gyermeket érintett, Street és kollégái 16 olyan gyereket találtak, aki máris a depresszió klinikai tüneteit mutatja, és 112 olyat, akinél nem kizárt, hogy a jövőben valamikor eléri a betegség.

A pénz a legfontosabb

A gyerekeket megkérték, hogy beszéljenek fő életcéljaikról és arról, hogy mi tenné őket boldoggá. Többségük a bensőséges családi és baráti kapcsolatokat, és az önmagukkal való elégedettséget helyezte első helyre. A megkérdezett gyerekek 12 százaléka azonban a pénzt említette, mint a legfontosabb dolgot az életben. A pszichológusnő szerint ezek azok a gyerekek, akik esetében a legvalószínübb, hogy depressziósok lesznek.

Helen Street azt tanácsolta a szülőknek, hogy legyenek tudatában a gyermekek depressziójának lehetséges tüneteivel, mint például az alvási szokások megváltozása, szokatlan ingerlékenység, illetve az iskola, a barátok és korábbi kedvenc szórakozások iránti hirtelen közömbösség. Az ausztráli pszichológusnő szerint fontos, hogy a szülők segítségére legyenek gyermeküknek abban, hogy felismerjék, mi teszi őket boldogabbá az életben, s hogy ez korántsem a hírnév vagy a pénz.  • Hírek
  • Bankszámla