Emőke
-4 °C
9 °C

Szívbetegséget okozhat a depresszió

2004.10.07. 17:05
A sok bosszankodás, az ellenségeskedő környezet és az enyhe depresszió szívbetegséget idézhet elő, ezt eddig is tudták, most azonban amerikai kutatók fényt derítettek az okokra és összefüggésekre is.
A lélektani tényezők fokozzák a C-reaktív proteinként (CRP) ismert fehérje termelését, amelynek aztán szerepe van a szívbetegségek kialakulásában, derítették ki az amerikai Durhamban lévő Duke egyetem kutatói. A CRP-t a máj termeli, egyebek között a véredények falán jelentkező gyulladások ellenszereként.

Edward Suarez és kollégái a Psychosomatic Medicine című szakfolyóirat legújabb számában kifejtették: minden második szívroham olyan embert sújt, akinél nem merültek fel az orvosok által ismert, hagyományos előjelek. Ilyenek például a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint és a cukorbetegség.

Noradrenalin

A kutatócsoport 121 személyt kérdőíven faggatott ki arról, hogy az illető saját magát kiegyensúlyozottnak és nyugodtnak, vagy ingerültnek és könnyen bosszankodónak tartja-e. Az ezt követő vérvizsgálatok kimutatták, hogy a magukat gyakran izgatottnak, vagy szomorúnak mondó egyének vérében a többihez képest két-háromszoros a CRP-érték.

Suarez korábban már kimutatta azt is, hogy a stressz a könnyen izguló embereknél fokozza a noradrenalin termelését. Ez az úgynevezett stresszhormon az immunrendszerre hat, és olyan gének működését serkenti, amelyek könnyű, de krónikus gyulladási folyamatokat okoznak, amely gyulladások viszont a szívre nézve veszélyes CRP termelését növelik.

Magas CRP-szintet állapítottak meg olyanoknál is, akik az eddigi ismeretek szerint számon tartott kockázati csoportokhoz tartoznak a szív megbetegedését illetően: a dohányosoknál, a cukorbetegeknél, illetve azoknál, akiknek magas a koleszterin-szintje.