Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Depresszióra jó a kamutabletta is

2002.05.08. 10:40
Egy új tanulmány szerint nemcsak a depresszió elleni gyógyszerek hatásosak - a placebo is hatásos kedélyjavító.
Kísérletezés, találmány, tesztelés, még több tesztelés, hatósági engedély. A Prozac, a Paxil, és a Zoloft többszázmillió recepten nyomódott gyógyszerészek kezébe és többtízmilliárd dolláros bevételt termelt a fejlesztésüket finanszírozó vállalatoknak. Ugyanakkor ma több depressziós beteg jön rendbe placebón, mint húsz évvel ezelőtt - állapította meg tanulmányában Arif Khan, seattle-i pszichiáter.

A cukorbogyó előretörése nagy kő a gyógyszergyártók szívén, hiszen egy gyógyszer hatásosságát éppen az álgyógyszerrel szembeni fölényével szokás igazolni.

A Prozac egykoron öt klinikai tesztelésen esett át, mire két egyértelműen pozitív eredményt tudott leadni az amerikai gyógyszer- és élelmiszerügyi hatóságnak (FDA). A Zoloft és a Paxil ennél több próbát igényelt.

Valahogy sikerül

Míg 1987-ben tizennégymillió amerikai látogatott el orvoshoz depressziós tünetekkel, tavaly huszonötmillióan tették ugyanezt. A tavalyi depisek kétharmadának ügyét háziorvos mérlegelte, míg harmadukét pszichiáter; közülük tízből kilencen gyógyszerrel a szatyrukban tértek haza.

Khan adatai szerint az átlagos depressziós havi húsz percet tölt el orvosával, míg egy nyolc hetes gyógyszertesztelés húsz órás intenzív szakemberközeliséggel jár.

"Szeretjük azt gondolni, hogy kezeljük a betegeket és ők jobban lesznek." - mondja Andrew Leuchter, az UCLA pszichiátria professzora - "A sikerből azonban téves következtetéseket vonunk le, mert nem tudjuk, hogy egy adott egyén mitől lett jobban. Kétségtelen, hogy az egyik faktor az idő, amit a pácienssel töltünk, vagyis a hosszú távú visszacsatolás."

Hatás van

Khan kilencvenhat 1979 és 1996 között forgalomba került antidepresszánst vizsgálva azt találta, hogy nagyjából felük (52 százalék) hatása megkülönböztethetetlen a placebóétól.

Andrew Leuchter tanulmánya szerint mindezek mellett a placebo hat: az antidepresszánsok hatására páciensek 52 százalékának agyában előálltak a várt változások (prefrontális lebeny aktivitásának növekedése), míg 38 százalékuknál hasonló hatást ért el a cukorbogyó.

A gyógyszerek hatásukat tekintve "placebo-megmég" hatású készítmények - véli Helen Mayberg, a Torontói Egyetem idegpszichiátriai intézetének vezetője. Mayberg műszeres vizsgálatai szerint az antidepresszánsok a placebóval szemben az agy mélyebb régióiban is hatnak. Bár pontosabb ismeretek hiányában nem zárható ki ezen változások irrelevanciája, Mayberg szerint ez a magyarázata annak, hogy a gyógyszerek hosszú távon megbízhatóbbak.