Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Depresszióra jó a kamutabletta is

2002.05.08. 10:40
Egy új tanulmány szerint nemcsak a depresszió elleni gyógyszerek hatásosak - a placebo is hatásos kedélyjavító.
Kísérletezés, találmány, tesztelés, még több tesztelés, hatósági engedély. A Prozac, a Paxil, és a Zoloft többszázmillió recepten nyomódott gyógyszerészek kezébe és többtízmilliárd dolláros bevételt termelt a fejlesztésüket finanszírozó vállalatoknak. Ugyanakkor ma több depressziós beteg jön rendbe placebón, mint húsz évvel ezelőtt - állapította meg tanulmányában Arif Khan, seattle-i pszichiáter.

A cukorbogyó előretörése nagy kő a gyógyszergyártók szívén, hiszen egy gyógyszer hatásosságát éppen az álgyógyszerrel szembeni fölényével szokás igazolni.

A Prozac egykoron öt klinikai tesztelésen esett át, mire két egyértelműen pozitív eredményt tudott leadni az amerikai gyógyszer- és élelmiszerügyi hatóságnak (FDA). A Zoloft és a Paxil ennél több próbát igényelt.

Valahogy sikerül

Míg 1987-ben tizennégymillió amerikai látogatott el orvoshoz depressziós tünetekkel, tavaly huszonötmillióan tették ugyanezt. A tavalyi depisek kétharmadának ügyét háziorvos mérlegelte, míg harmadukét pszichiáter; közülük tízből kilencen gyógyszerrel a szatyrukban tértek haza.

Khan adatai szerint az átlagos depressziós havi húsz percet tölt el orvosával, míg egy nyolc hetes gyógyszertesztelés húsz órás intenzív szakemberközeliséggel jár.

"Szeretjük azt gondolni, hogy kezeljük a betegeket és ők jobban lesznek." - mondja Andrew Leuchter, az UCLA pszichiátria professzora - "A sikerből azonban téves következtetéseket vonunk le, mert nem tudjuk, hogy egy adott egyén mitől lett jobban. Kétségtelen, hogy az egyik faktor az idő, amit a pácienssel töltünk, vagyis a hosszú távú visszacsatolás."

Hatás van

Khan kilencvenhat 1979 és 1996 között forgalomba került antidepresszánst vizsgálva azt találta, hogy nagyjából felük (52 százalék) hatása megkülönböztethetetlen a placebóétól.

Andrew Leuchter tanulmánya szerint mindezek mellett a placebo hat: az antidepresszánsok hatására páciensek 52 százalékának agyában előálltak a várt változások (prefrontális lebeny aktivitásának növekedése), míg 38 százalékuknál hasonló hatást ért el a cukorbogyó.

A gyógyszerek hatásukat tekintve "placebo-megmég" hatású készítmények - véli Helen Mayberg, a Torontói Egyetem idegpszichiátriai intézetének vezetője. Mayberg műszeres vizsgálatai szerint az antidepresszánsok a placebóval szemben az agy mélyebb régióiban is hatnak. Bár pontosabb ismeretek hiányában nem zárható ki ezen változások irrelevanciája, Mayberg szerint ez a magyarázata annak, hogy a gyógyszerek hosszú távon megbízhatóbbak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!