16:00, December 06. ÉLŐ
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Digitális személyi

2000.07.04. 20:47
Az Amszterdamban megrendezett TechEd konferencia első napján rögtőn egy mindenkit érdeklő téma került terítékre: az elektronikus azonosítás hogyan lehetséges akkor, amikor a személyes adatbázist gyorsan a semmiből kell felépíteni. A megoldást egy látszólag humanitárius project szemléltette. Az UNHCR (az ENSZ Menekültügyi főbiztossága) valamint a Microsoft, a Compaq,. a HP, a Canon, a Kingston Technology, a Secirit World Ltd es a ScreenCheck Bv cégekkel közösen elkészített Refugee Registration Kit, amely mint egy szoftver és hardverplatform alkalmas lehet a digitális identitások megteremtéséhez.
Milyen problémával is kell megküzdenie egy ilyen rendszernek? A legfontosabb, hogy az összes feldolgozott személy adatai egységes rendszerben kezelje, mégpedig úgy, hogy azokkal sem a regisztrálást végzők, sem pedig a regisztrálandó személyek ne tudjanak manipulálni. Így született meg ez a kísérleti rendszer, amely internet kapcsolattal összekötött regisztráló munkahelyek, valamint egy MS-SQL szerver integrálásából származik. A folyamat a regisztrálással kezdődik. A regisztrációs munkahely egy laptop, amelyhez TV kamera, aláíró pad, és szövegbeviteli és egy laptopból áll. A regisztrált személyről kép készül, felveszik adatait, digitálisan rögzítik aláírását. A rendszer elektronikus ujjlenyomat olvasóval is kiegészíthető.

Amszterdamban megrendezett TechEd konferencia első napján rögtőn egy mindenkit érdeklő téma került terítékre
Az adatokat ezután kétfeleképpen dolgozzák fel. Először a helyszínen, ahol kinyomtatják az illető fényképes azonosító igazolványát. Ez nemcsak a fényképet és olvasható adatokat tartalmaz, hanem a hátoldalon az illető összes adatat úgynevezett mozaikkódolással. A másik feldolgozás a központi adatbázisban történik, ahol részint a szétszakadt családokat tudjak hely és adatok alapján összeszedni, részint kiküszöbölhetőek a véletlen vagy szándékos többes regisztrációk, amikor ugyanaz a személy többször szerepelteti magát. A vízhatlan digitális fényképes kódolt azonosító kártyák a regisztrálás során a helyszínen azonnal elkészülnek. A kártyák nem tartalmaznak sem chipet, sem mágnescsíkot, mégis a bináris kockakódnak köszönhetően minden fontos adatot tartalmaznak.

A jelenlegi rendszer bar kísérleti stádiumban van, de mar több helyen éles körülmények között vizsgázott. Mrs Ogata, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának képviselője elmondotta, a koszovói krízis során a rendszer eredményesen tudta ellátni feladatat, és a jugoszláv krízis idején ez az eredetileg a Bill Gates Alapítvány által is finanszírozott rendszer segített a családtagok egymásrátalálásában és a menekültek nyilvántartásba vételében.

A project rámutat arra is, hogy hatékonyan működő digitális személyi azonosítás nem lehet anélkül, hogy ne gondolkodnánk egységes és ami fontos könnyen kezelhető rendszerek nélkül. Magyarországon az egységes gondolkodás megvolt, de mint az okmányirodák eddigi szereplése megmutatta a többi feltétel, mint például a könnyen kezelhető ,,bolondbiztos" technika és programok hiányoznak.

A project időszerűséget az adja,. hogy szerte a világon most indulnak azok az állami kezdeményezések, amelyek az új évezrednek megfelelő digitális okiratokról,. egymással is összekapcsolható államigazgatási és azonosító rendszerekről szolnak. Ennek érdekes előfutára ez a kezdeményezés.

Orwell vagy valami más? Nos, az utak a Hálózat csapdája fel mutatnak.  • Hírek
  • Hírek