A hím dinoszauruszok költhették ki a tojásokat

2008.12.22. 16:52
75 millió éves dinoszauruszfészkeket tártak fel amerikai kutatók, és azt tapasztalták, hogy a hím állatok vigyáztak a tojásokra, és költötték ki azokat.

A dinoszauruszoknál a hím költötte ki a tojásokat, és vigyázott a fészekre - erre a következtetésre jutott a montanai állami egyetem paleontológusainak csapata, miután az amerikai Sziklás-hegységben, illetve Mongóliában három dinoszauruszfészket tártak fel. A fajok, amiknek a maradványait megtalálták (Troodon, Oviraptor és Citipati), közepes méretû, húsevõ dinoszauruszok voltak, a Tyrannosaurus Rex rokonai.

A fészkek feltárása során arra találtak bizonyítékokat, hogy ezeknél a 75 millió éve élt fajoknál a hüllõkkel és az emlõsökkel ellentétben jellemzõen a hím végezte a szülõi teendõket, vagyis õrizte a fészket, és kiköltötte a tojásokat. Ez a jelenség ma leginkább a madaraknál figyelhetõ meg, bár ott is inkább az a jellemzõ, hogy a hím és a nõstény felváltva költ (a madarak egyébként a kis méretû, tollakkal borított dinoszaurusz alfajokból fejlõdtek ki valamikor 150 millió évvel ezelõtt).

A feltárt fészkek szokatlanul sok (22-30) tojást tartalmaztak, és az állatok hirtelen pusztultak el (homokviharban, illetve összeomló homokdûnék alatt), így tudták megfigyelni a kutatók, milyen nemû állatok voltak a tojások közelében.  • Hírek
  • Hírek