Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

A dinoszauruszok megfagytak

2004.06.01. 12:06
Egy olasz, amerikai és holland tudósokból álló kutatócsoport egyértelmű bizonyítékot talált arra, hogy hatvanöt millió évvel ezelőtt egy aszteroida becsapódást követő hosszú tél okozta a dinoszauruszok kipusztulását. Tunéziai sziklaleletekben felfedezett mikroszkopikus élőlények vizsgálata szerint bizonyíthatóan az aszteroidabecsapódást követően hűlt le a Föld.
A tudósok magyarázata szerint a globális telet valószínűleg szulfátrészecskékkel szennyezett felhő okozta, amely a mexikói Chicxulubnál történt aszteroidabecsapódást követően jelent meg, és eltakarta a Napot, írja a BBC.

Két új faj a bizonyíték

Az olasz, amerikai és holland tudósokból álló kutatócsoport a tunéziai El Kefnél talált kőzeteket elemezte, amelyek abból az időből származnak, amikor a dinoszauruszok eltűntek a Föld színéről. A dinoszauruszok idejében, a Krétakor-Harmadkor határán El Kefnél húzódott a melegvizes Tethys óceán partja.

A tunéziai, mikroszkopikus élőlényeket tartalmazó kövületek alapján a tudósok számára meglepő változások derültek ki a Krétakor-Harmadkor idejéből. A globális tél elsődleges bizonyítéka az a két új faj - a tengerfenéken élő egysejtű foraminiferák két új típusa - volt, amelyet a kőzetek vizsgálatakor fedeztek fel, és amelyek egyértelműen hidegvizes tengerben éltek. Hasonló fajok élnek napjainkban az északi tengerek mélyén.

Jobbcsavar, balcsavar

A második bizonyítékot az szolgáltatta, hogy furcsa eltéréseket tapasztaltak a szintén mikroszkopikus, csigaszerű élőlények alakjában. Ezeknek az élőlényeknek a váza vagy jobbra vagy balra csavarodik, rendszerint a hideg vizekben élőké a baloldalas, a melegebb vizekben élőké pedig éppen fordítva. A kutatócsoport úgy találta, hogy a Krétakor-Harmadkor idejét követően folyamatosan növekedett a balracsavarodó vázzal rendelkező apró élőlények száma, s ez alapján bizonyítható, hogy élőhelyük kihűlt.

"Ez az első fizikai bizonyíték a Krétakor-Harmadkor határán történő lehülésről" - nyilatkozta Simone Galeotti, az olaszországi Urbino egyetem professzora. Galeotti és kutatócsoportja szerint a nagymértékű lehűlést és jegesedést egy szulfátrészecskékkel szennyezett felhő okozta, amely hosszú időre eltakarta a napfényt. A szulfátfelhő akkor keletkezett, amikor egy aszteroida becsapódott és összeütközött szulfát-tartalmú sziklákkal a mexikói Chicxulubnál.

Blokkolt napfény

Az óceánok a hő összegyűjtésével védik a bolygót, így annak felületi hőmérséklete nem hűl ki túlságosan. Azonban ez a védelmi funkció egy idő után már nem működik. Amennyiben a napfényt túl sokáig blokkolja valami, mint ebben az esetben a minden fényt eltakaró szulfátfelhő, az óceánok is kihűlnek. "Olyan sokáig volt sötét, hogy a napfény lehűtötte az óceánt" - magyarázta Dr. Matthew Huber, az indianai Purdue egyetem kutatója.

A becsapódás által okozott sötétség egy és tíz év közötti időtartamban zajlott, majd közel kétezer éves lehűlést eredményezett El Kefnél. A Krétakor-Harmadkor idején zajló kipusztulási hullám során haltak ki a dinoszauruszok és az ammoniteszek (külső vázzal rendelkező lábasfejűek) is.