Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Bélféreg végzett a dinoszaurusszal

2006.10.26. 10:30
Amerikai tudósok először találtak bizonyítékot arra, hogy a dinoszauruszok szervezetében élősködők is voltak. Az őshüllők életét a mai fonalférgekhez hasonló paraziták keserítették meg.

A Coloradói Egyetem kutatói a montanai Malta mellett 2000 és 2001 között feltárt, szokatlanul ép dinoszaurusz-csontvázon végzett vizsgálatok során fedezték fel a férgek nyomait. A Leonardónak elnevezett brachylophosaurus-leletből vett 17 mintában több mint 200 olyan kis járatot találtak, amelyekhez hasonlót a mai annelidák és nematodák (a gyűrűsférgek, illetve a hengerférgek közé sorolt paraziták) okoznak.

A vizsgálatok azt igazolják, hogy a dinoszauruszok belső szervei élősködőknek adhattak otthont, és az is elképzelhető, hogy Leonardo halálát is ilyen paraziták okozták. A leletet az egyik legjobb állapotban megmaradt dinoszauruszként tartják számon, ezért tudták a coloradói tudósok az állat belsőségeinek maradványait is megvizsgálni.

Leonardo (előtte)
Leonardo (utána)

Leo titkai

"Egy tetem rengeteg dögevőt vonz, de Leonardo valahogy még azelőtt föld alá került, hogy megehették volna" - magyarázta a felfedezést Karen Chin geológiaprofesszor az Amerikai Geológiai Társaság e héten Philadelphiában tartott ülésén. "Úgy hisszük, a paraziták még tovább éltek miután az állat már elpusztult."

A brachylophosaurus a növényevő kacsacsőrű dinoszauruszok közé tartozik, hossza a 8 métert, tömege pedig a három tonnát is elérhette. Leonardo belsejében növényi maradványokat, köztük 40 különböző virágport találtak, így a közeljövőben a brachylophosaurusok étrendjére is fényt deríthetnek majd a tudósok.