Auguszta
-3 °C
2 °C

Hatalmas, madárszerű dinoszauruszt találtak

2007.06.15. 11:07
A 85 millió évvel ezelőtt, a késő-krétakorban élt dinoszaurusz maradványai Belső-Mongólia területén kerültek elő. Méretüknél fogva a kutatók először azt hitték, egy Tyrannosaurus rexhez tartoznak, de később rájöttek, hogy új fajra bukkantak.

A Gigantoraptor erlianensis létezése ellentmond azoknak az elterjedt nézeteknek, miszerint a dinoszauruszok a madarak felé történő átmenet során egyre kisebbek lettek, és hogy a nagyobb példányok kevesebb madárszerű jellegzetességgel rendelkeztek. Az előkerült maradványok alapján ugyanis az állatnak csőre és tollai voltak, és közel nyolc méter hosszúra, 1400 kilósra nőtt meg.

Nem tudni, mit evett

A vizsgálatok azt is kiderítették, hogy a Gigantoraptor még csak 11 éves volt, amikor elpusztult, ez pedig arra utal, hogy figyelemreméltó méreteit viszonylag gyorsan, nem pedig hosszú fejlődéssel érte el.

Rejtély viszont, hogy mit fogyaszthatott, mivel a húsevőkre jellemző tulajdonságok (mint például a hosszú, éles karmok) mellett hosszú nyaka és kis feje volt, ami viszont a növényevők sajátossága.

A felfedezés részletei a Nature magazinban olvashatóak.