Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Melegek voltak a dinoszauruszok

2006.07.14. 11:30
A Floridai Egyetem kutatójának tanulmánya választ ad a dinoszaurusz-rejtély egyik nagy kérdésére. Kiderült ugyanis, hogy a nagyobb termetű dinoszauruszok inkább a melegvérű, míg kisebb társaik a hidegvérű állatokra hasonlítottak.

A tudósok évek óta vitatkoznak azon, hogy a dinoszauruszok hidegvérűek voltak-e, mint, a hüllők, vagy melegvérűek, mint a madarak vagy az emlősök. Míg az utóbbiak képesek szabályozni a testhőmérsékletüket, addig a hüllők testhője környezetüktől függ.

Létezik egy harmadik lehetőség is, eszerint a dinoszauruszok olyanok lehettek, mint az aligátorok vagy a galapagoszi óriásteknősök, vagyis az állat hőmegtartási képességének köszönhetően hőmérsékletük pár fokkal melegebb volt, mint a környezet.

Matematikai egyenlettel számolták ki

A Floridai Egyetemről James Gillooly és a kollégái egy olyan egyenletet állítottak fel, amivel képesek megmutatni a kapcsolatot a testméret, a testhőmérséklet és a növekedési arány között.

A csapat nyolc dinoszaurusz fajt vizsgált meg, és kiderítette, hogy a legkisebb dinoszaurusznak körülbelül 25 Celsius fok volt a testhőmérséklete, csakúgy, mint a megfigyelt hüllőké, a nagyobbaknál azonban kevésbé lett hatékony a hőeloszlatás folyamata, így melegebb marad az állat teste.

A hőmérséklet határozza meg a méretet?

Az Apatoszaurusz esetében például - ami tizenháromezer kilójával egyike a legnagyobb dinoszauruszoknak - a testhőmérséklet a tudósok számításai szerint akár 40 fok felett is lehetett. A legtöbb élőlény nem éli túl, ha a testhője 45 fok körüli, és ez a kutatók szerint felvetheti azt a lehetőséget, hogy a dinoszauruszok testméretének további növekedését testhőmérsékletük gátolta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!