Géza
-11 °C
-4 °C

Óriásdinoszauruszt találtak Spanyolországban

2004.03.07. 17:28
A világ második legnagyobb dinoszauruszfajának maradványait találhatták meg spanyol tudósok. A száztonnás növényevő felső combcsontja 1,78 méter hosszú, karma harminc centis volt.
Európa legnagyobb dinoszauruszát fedezték fel spanyol tudósok saját állításuk szerint. A kutatók egy olyan szaurusz csontmaradványait találták meg Kelet-Spanyolországban, amely 35 méter hosszú és 50 tonna súlyú, vagyis hét elefántnyi lehetett.

Lassan és nehézkésen

Luis Alcalá, a kutatócsoport vezetője szerint ha az előzetes feltevések beigazolódnak, ez lesz az Európában valaha is talált legnagyobb dinoszauruszféle, s világviszonylatban is csak a dél-amerikai Argentinosaurus múlja felül, amelynek hosszát 40 méterre, súlyát pedig 100 tonnára becsülik. A spanyol kutatók egy növényevő szauropoduszt találtak, amelyre a négy erős láb és a hosszú, vékony nyak a jellemző. A spanyol tudósok szerint az általuk felfedezett példány 110-130 millió évvel ezelőtt élhetett, rövidebb elülső és erősebb hátsó lábaival valószínűleg lassan és nehézkesen mozgott.

A maradványok Teruel tartományban, Riodeva település közelében kerültek a felszínre. A kutatók egyebek közt egy 1,78 méteres, elülső lábhoz tartozó felsőcombcsontot és egy 30 centiméteres karmot tártak fel. Luis Alcalá, a terueli Paleontológiai Alapítvány igazgatója biztosra veszi, hogy egy eddig ismeretlen dinoszauruszfajról van szó, amelynek még neve sincs, és amelyet még nem azonosítottak be teljesen.

Őslénytani aranybánya

Német szakértők szerint eddig még nem ismert Európából hasonló méretű dinoszauruszlelet. A fellelt csontmaradványok alapján azonban nehéz pontosan megállapítani egy ősállat pontos hosszát és súlyát, mivel az függ a rekonstrukció módjától. Német tudósok is könnyen elképzelhetőnek tartják ugyanakkor, hogy valóban Európa legnagyobb dinoszauruszát fedezték fel Kelet-Spanyolországban.

A terueli lelőhelyen még sok kiásatlan megkövült csontmaradvány található - mondta Alcalá, aki látványos kutatási eredményeket ígér a következő néhány évre.