Olivér
5 °C
8 °C

Megfáztak a dinoszauruszok

2002.09.02. 13:32
A népszerű elképzeléssel szemben - amely szerint egy aszteroidabecsapódás miatt pusztultak ki a dinoszauruszok - oxigénizotópos vizsgálatok révén bebizonyosodott, hogy az őshüllők kipusztulásáért elsősorban az átlaghőmérséklet drasztikus csökkenése a felelős.
Az az aszteroida, amelyik 65 millió évvel ezelőtt, a késő krétakorban csapódott bolygónkba, valószínűleg már csak a végső csapást adta meg az akkor már kipusztulófélben lévő dinoszauruszoknak, ugyanis addigra a klímaváltozás miatt az ősgyík-populáció fele már minden bizonnyal kihalt.

Éghajlatváltozás

David Eberth
David Eberth, a Royal Tyrell paleontológiai múzeum kutatója a kanadai Albertában fekvő Drumheller-völgyben talált fosszíliák oxigénizotópos elemzésére alapozza elképzelését. Az oxigénizotópos vizsgálatokkal meghatározható az a hőmérséklet, amelyen a maradványok keletkeztek, ezzel a módszerrel a kutatók nyomon tudták követni a becsapódás előtti 7 millió évben lezajlott klímaváltozásokat.

A lelet tanúsága szerint a Föld átlaghőmérséklete viszonylag gyorsan 25 fokról 15-re zuhant, és az éves csapadékmennyiség is csökkent. A kutatók szerint ilyen mértékű klímaváltozáshoz valószínűleg már nem tudtak alkalmazkodni a dínók. Sok hidegvérű hüllő, például krokodilok, teknősök és számos nagy növényevő gyík feltehetően igen gyorsan kipusztult.

Bizonyíték

Angela Milner, a londoni természettudományi múzeum őslénytani részlegének munkatársa a BBC-nek adott interjújában emlékeztetett, hogy már sokan hozakodtak elő hasonló elmélettel a dinoszauruszok kihalásával kapcsolatban. "Azonban az oxigénizotópos vizsgálat révén bizonyítottá vált, hogy valóban nagy mértékű hőmérsékletcsökkenés volt akkoriban." Milner elmondta, hogy a hüllők rövidebb ideig - méretüknek köszönhetően - stabilizálni tudták volna testhőmérsékletüket, és így kibírták volna a hidegebb időt is. A lehűlés azonban olyan nagy mértékű és hosszan tartó lehetett, hogy a dinoszauruszok már nem tudtak vele megbirkózni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?