Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Megfáztak a dinoszauruszok

2002.09.02. 13:32
A népszerű elképzeléssel szemben - amely szerint egy aszteroidabecsapódás miatt pusztultak ki a dinoszauruszok - oxigénizotópos vizsgálatok révén bebizonyosodott, hogy az őshüllők kipusztulásáért elsősorban az átlaghőmérséklet drasztikus csökkenése a felelős.
Az az aszteroida, amelyik 65 millió évvel ezelőtt, a késő krétakorban csapódott bolygónkba, valószínűleg már csak a végső csapást adta meg az akkor már kipusztulófélben lévő dinoszauruszoknak, ugyanis addigra a klímaváltozás miatt az ősgyík-populáció fele már minden bizonnyal kihalt.

Éghajlatváltozás

David Eberth
David Eberth, a Royal Tyrell paleontológiai múzeum kutatója a kanadai Albertában fekvő Drumheller-völgyben talált fosszíliák oxigénizotópos elemzésére alapozza elképzelését. Az oxigénizotópos vizsgálatokkal meghatározható az a hőmérséklet, amelyen a maradványok keletkeztek, ezzel a módszerrel a kutatók nyomon tudták követni a becsapódás előtti 7 millió évben lezajlott klímaváltozásokat.

A lelet tanúsága szerint a Föld átlaghőmérséklete viszonylag gyorsan 25 fokról 15-re zuhant, és az éves csapadékmennyiség is csökkent. A kutatók szerint ilyen mértékű klímaváltozáshoz valószínűleg már nem tudtak alkalmazkodni a dínók. Sok hidegvérű hüllő, például krokodilok, teknősök és számos nagy növényevő gyík feltehetően igen gyorsan kipusztult.

Bizonyíték

Angela Milner, a londoni természettudományi múzeum őslénytani részlegének munkatársa a BBC-nek adott interjújában emlékeztetett, hogy már sokan hozakodtak elő hasonló elmélettel a dinoszauruszok kihalásával kapcsolatban. "Azonban az oxigénizotópos vizsgálat révén bizonyítottá vált, hogy valóban nagy mértékű hőmérsékletcsökkenés volt akkoriban." Milner elmondta, hogy a hüllők rövidebb ideig - méretüknek köszönhetően - stabilizálni tudták volna testhőmérsékletüket, és így kibírták volna a hidegebb időt is. A lehűlés azonban olyan nagy mértékű és hosszan tartó lehetett, hogy a dinoszauruszok már nem tudtak vele megbirkózni.