Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Díjat nyert a 3D-s vetítő

2007.05.25. 10:21
Május elején nyerte el a budapesti Electro Salon nemzetközi elektronikai, elektrotechnikai és automatizálási szakkiállítás Nagydíját a hazai tervezésű és gyártású Holomachine, amely térben lebegő, háromdimenziós mozgó képet vetít a nézők elé. A berendezés alkalmas lehet reklámok, kiállítások, bemutatók megjelenítésére, de alkalmazható lenne az oktatásban is a gyártó szerint.

Bizonyára sokan emlékeznek még a Csillagok Háborújából R2D2-ra, ahogy Leia hercegnőt maga elé vetítve megkezdi a Birodalom lebontását. A harminc évvel ezelőtt megálmodott képalkotás most valóra vált.

Speckó tükör

A Holomachine nevű rendszer lényege egy speciális görbületű tükör, amely a vetített mozgóképet a készülék előtt fél méterrel jeleníti meg. A térbeli élményhez nincs szükség speciális szemüvegre vagy egyéb segédeszközre. Az optikai egység másik fontos eleme az antireflexiós (azaz tükröződésmentes) homloküveg, amely sötét háttér biztosításával a néző figyelmét kizárólag a vetített képre tereli, ezzel is erősítve a nézőre gyakorolt hatást. A Holomachine képét egyszerre akár 25-30 néző is élvezheti.

A berendezés előtt állók annyira valósághű élményben részesülnek, hogy sokan meg akarják fogni a vetített tárgyakat.

A Holomachine a 2007-es Electro Salon Nagydíjat megelőzően is komoly sikereket ért el, 2006-ban a Geniusz Nemzetközi Találmányi Vásár Génius Díját valamint a Feltalálók Egyesületei Nemzetközi Szövetségének (IFIA) aranyérmét kapta meg.

„A Holomachine a figyelemfelkeltő képessége révén a versenyszféra számos területén alkalmazható, mégis az egyik leghasznosabb felhasználási területe az oktatás lehet.”, mondta Kupper Róbert, a fejlesztést végző Construmex ügyvezető igazgatója. „A készüléken valósággal csüngenek a gyerekek, a figyelmük nem lankad, így a 45 perces tanórák anyagai gyorsabban és nagyon jó hatékonysággal juthatnak el a tanulókhoz. Remélem, hogy a közeljövőben módunk nyílik együttműködni egy olyan oktatási intézménnyel, ahol a gyakorlatban is felmérhetjük a készülékben rejlő lehetőségeket.”, tette hozzá Kupper.

Magyar fejlesztés

A Holomachine három éves fejlesztés eredménye, amelyből a legtöbb időt a speciális tükör gyártástechnológiának a kifejlesztése vette igénybe. Számos ismert nemzetközi optikai cég sikeretlen próbálkozása után végül magyar szakemberek találták meg a különleges precizitású felület kialakításának módját. Az elektronikai rész tervezője és gyártója is magyar, a számítógép-elemeket és nagy fényerejű vetítőt magába foglaló képalkotó egység a székesfehérvári Albacompnál készül.

A készülékben rejlő lehetőségeket a külföldi piac már felfedezte. Tíz készüléket egy olaszországi közlekedési vállalat vásárolt meg az utazási és átszállási lehetőségek bemutatására. Rövidesen egy gyermekkórházban is megkezdik a használatát, ahol egyrészt a felvételi osztályon mesék vetítésére, másrészt angol nyelv tanítására fogják alkalmazni.