Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Díjat nyert a 3D-s vetítő

2007.05.25. 10:21
Május elején nyerte el a budapesti Electro Salon nemzetközi elektronikai, elektrotechnikai és automatizálási szakkiállítás Nagydíját a hazai tervezésű és gyártású Holomachine, amely térben lebegő, háromdimenziós mozgó képet vetít a nézők elé. A berendezés alkalmas lehet reklámok, kiállítások, bemutatók megjelenítésére, de alkalmazható lenne az oktatásban is a gyártó szerint.

Bizonyára sokan emlékeznek még a Csillagok Háborújából R2D2-ra, ahogy Leia hercegnőt maga elé vetítve megkezdi a Birodalom lebontását. A harminc évvel ezelőtt megálmodott képalkotás most valóra vált.

Speckó tükör

A Holomachine nevű rendszer lényege egy speciális görbületű tükör, amely a vetített mozgóképet a készülék előtt fél méterrel jeleníti meg. A térbeli élményhez nincs szükség speciális szemüvegre vagy egyéb segédeszközre. Az optikai egység másik fontos eleme az antireflexiós (azaz tükröződésmentes) homloküveg, amely sötét háttér biztosításával a néző figyelmét kizárólag a vetített képre tereli, ezzel is erősítve a nézőre gyakorolt hatást. A Holomachine képét egyszerre akár 25-30 néző is élvezheti.

A berendezés előtt állók annyira valósághű élményben részesülnek, hogy sokan meg akarják fogni a vetített tárgyakat.

A Holomachine a 2007-es Electro Salon Nagydíjat megelőzően is komoly sikereket ért el, 2006-ban a Geniusz Nemzetközi Találmányi Vásár Génius Díját valamint a Feltalálók Egyesületei Nemzetközi Szövetségének (IFIA) aranyérmét kapta meg.

„A Holomachine a figyelemfelkeltő képessége révén a versenyszféra számos területén alkalmazható, mégis az egyik leghasznosabb felhasználási területe az oktatás lehet.”, mondta Kupper Róbert, a fejlesztést végző Construmex ügyvezető igazgatója. „A készüléken valósággal csüngenek a gyerekek, a figyelmük nem lankad, így a 45 perces tanórák anyagai gyorsabban és nagyon jó hatékonysággal juthatnak el a tanulókhoz. Remélem, hogy a közeljövőben módunk nyílik együttműködni egy olyan oktatási intézménnyel, ahol a gyakorlatban is felmérhetjük a készülékben rejlő lehetőségeket.”, tette hozzá Kupper.

Magyar fejlesztés

A Holomachine három éves fejlesztés eredménye, amelyből a legtöbb időt a speciális tükör gyártástechnológiának a kifejlesztése vette igénybe. Számos ismert nemzetközi optikai cég sikeretlen próbálkozása után végül magyar szakemberek találták meg a különleges precizitású felület kialakításának módját. Az elektronikai rész tervezője és gyártója is magyar, a számítógép-elemeket és nagy fényerejű vetítőt magába foglaló képalkotó egység a székesfehérvári Albacompnál készül.

A készülékben rejlő lehetőségeket a külföldi piac már felfedezte. Tíz készüléket egy olaszországi közlekedési vállalat vásárolt meg az utazási és átszállási lehetőségek bemutatására. Rövidesen egy gyermekkórházban is megkezdik a használatát, ahol egyrészt a felvételi osztályon mesék vetítésére, másrészt angol nyelv tanítására fogják alkalmazni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!