Konrád
5 °C
17 °C

Jöhet a DNS alapú párválasztás

2008.12.20. 15:40
Jobb szexet, több orgazmust, egészségesebb gyermekeket, és stabilabb kapcsolatot ígérnek a kutatók azoknak a pároknak, akiknek a génjeik tökéletesen összeillenek.

Veszélyes kísérletbe kezdett a New Scientist tudományos lap újságírója, aki jövő nyáron összeházasodik barátjával. Nic körül forog az élete, de megakadt a szeme egy tudományos íráson, ami arról szólt, hogy a hormonalapú fogamzásgátlók befolyásolják a szaglást, és egy korábbi tanulmány szerint a szaglásnak kulcsfontosságú szerepe van a párválasztásban.

A hölgy ezután megtudta, hogy már gének alapján is lehet párt választani, pontosabban egy vizsgálattal megtudható, hogy a partnerek génjei mennyire illenek össze. Az ideális biológiai pároknak állítólag jobb a szexuális kapcsolatuk, nem csalják meg egymást, és egészségesek lesznek a gyermekeik. A vizsgálatot a floridai ScientificMatch és a zürichi GenePartner nevű cégek végezték el. Az utóbbi 299 dollárt kér a vizsgálatért, a ScientificMatch viszont 995 dollárért kínál élethosszig tartó tagságot.

Egy korábbi tudományos kísérletből, a híres izzadságszagú pólók tesztjéből kiderült, hogy a nők annak a férfinek a testszagát kedvelik, akinek az immunrendszere az övéktől teljesen különbözik. A New Scientist újságírója állítja, hogy mindig is szerette Nic szagát, de felmerült benne, hogy esetleg a fogamzásgátló miatt tévedett.

Jól választott

A DNS-tesztből kiderült, hogy a hölgy és Nic génjei 83-89 százalékban különböznek, tehát elég valószínű, hogy a gének nem okoznak majd gondot a kapcsolatukban. Csakhogy az újságírónő a kollégái génjeit is elküldte a cégeknek, hogy legyen összehasonlítási alap, és kiderült, hogy több kollégájának a génjei jobban különböznek az övétől, mint Nic génjei. Ráadásul Eric Holzle, a ScientificMatch munkatársa azt mondta, hogy pusztán a gének alapján 17 százalék az esélye, hogy Nicet megcsalná.

A biztonság kedvéért a szaglástesztet is elvégezte az újságírónő, amivel nem sikerült alátámasztania a genetikai teszt eredményét: Nic, Rowan és Ryan pólójának a szaga tetszett neki, ez megegyezik a génteszt eredményével. Csakhogy Mike szagát is kedvelte, akivel egyáltalán nem illik össze, és semlegesnek találta Roger és Alex szagát, akik elméletileg jó párjai lennének. Egyedül Rohan szagát nem bírta elviselni, akinek a génjei sem illettek az övéhez.

Mennyire kell a tesztet komolyan venni? Szakértők szerint még nincs elég bizonyíték ahhoz, hogy a DNS-teszt legyen a legfontosabb útmutató a párválasztáshoz. Nem tudni, hogy melyek a legfontosabb tényezők a párválasztásban. Egyes tanulmányok szerint nem a különböző, hanem éppen ellenkezőleg, a hasonló gének a vonzóbbak, mások szerint az arc szimmetriája a döntő, és persze nem lehet kihagyni a legnyilvánvalóbb tényezőket, azaz hogy hasonló társadalmi és gazdasági hátterű, képzettségű és intelligenciájú embereket kedveljük meg.

A genetikai tesztet elvégző vállalatok senkinek sem javasolják, hogy hagyja el a párját, ha nem jó az eredmény, mert ők is tudják, hogy egy kapcsolat elsősorban attól lesz jó, ha az emberek jól érzik magukat egymással.