Ujjlenyomat helyett DNS-minta

2001.02.27. 11:27
London irodaházai rettegésben élnek: az egyetemek után a tolvajok a Cityre is kivetették hálójukat. Manapság ugyanis nagy üzlet a számítógéplopás, és ez alatt természetesen nem az otthoni PC-ket kell érteni. Egy-egy jobb, teljesítőképesebb szerverért, routerért vagy nagyteljesítményű számítógépért egész vagyonokat fizetnek közép-amerikai és közel-keleti diktátorok.
A kedvenc a Sun
A sorozatos lopások már-már működésképtelenné tettek egyes cégeket. A tolvajok nem válogatnak az eszközökben, de a számítógépek között már annál inkább. A kedvenc a Sun, a legtöbb helyről ugyanis Sun gyártmányú gépek tűntek el, ami pletykák szerint Szaddam Husszein szíve csücske, úgy tűnik ráunt a PS/2-re.

A szervertolvajok elleni küzdelmet igen komolyan veszi a rendőrség, hiszen a bűnözők tevékenysége nyomán időnként egész cégek válnak működésképtelenné, vagy sodródnak a csőd szélére. Néhány hete a brit Blueyonder internetszolgáltató volt kénytelen 48 órán keresztül szüneteltetni tevékenységét, mivel irodájából 23 szervert loptak el - jelentette a Register. A tavalyi év második felében a brit szigeteken több mint 110 ezer angol font értékben loptak számítástechnikai berendezéseket különböző egyetemekről, de a betörők még a Királyi Obszervatóriumot sem kímélték.

A brit rendőrség nem hagyhatta, hogy a dolgok így menjenek tovább. A legbosszantóbb a dologban, hogy a tolvajok nem csak a számítástechnikához értenek, hanem a lopáshoz is. Sikerült úgy bejutniuk az egyetemekre, irodaházakba, hogy közben semmilyen nyomot nem hagytak maguk után, legalábbis úgy tűnik. A zsaruk ugyanis bevontak néhány igazságügyi orvosszakértőt, akiket először is megtanítottak szervert lopni.

A DNS-vizsgálat már nem számít újdonságnak a bűnüldözésben
Az igazságügyisek megtanulták, hol kell kinyitni egy dobozt, mit és hogyan kell lecsavarozni ahhoz, hogy vihessék a tartalmat. Azután már nem volt nehéz kitalálni, melyek azok a részek, ahol a tolvajoknak le kellett venniük a kesztyűt ahhoz, hogy hozzáférjenek szerver részeihez. Használható ujjlenyomatot természetesen itt sem találtak, de találtak mást, amit esetleg fel lehet használni a tolvajok ellen.

A szakértők a kicsit sorjás csavarokról, rögzítőkről kenetet vettek, és remélik, hogy találnak benne elegendő szerves anyagot ahhoz, hogy DNS-mintát vehessenek belőle. Az eljárással aztán le lehet szűkíteni a kört, sőt meg lehet állapítani azt is, hogy az elkövetők azonosak-e bizonyos helyeken. Ha a csavarokon nem is maradt semmi használható, még akkor is elképzelhető, hogy találnak némi izzadság- vagy nyálcseppet.

A génmintákat aztán összevetik a többi helyszínen találttal, illetve a rendőrség eddigi nyilvántartásával. A DNS-vizsgálat már nem számít újdonságnak a bűnüldözésben, egyes esetekben kizárólag ez a járható út a bűnözők azonosításához, de egyelőre a szervezetek még nem rendelkeznek megfelelő DNS-archívummal, ezzel szemben az ujjnyomat vételezése már régóta bevett módszer.

A jelen eset különlegessége, hogy a DNS-vizsgálat az egyetlen, ami közelebb viheti a rendőröket a lehetséges elkövetőkhöz. A tudomány már régóta foglalkozik a génállomány azonosítóként való használatával, egyes vélemények szerint a DNS-állomány az egyetlen teljesen egyedi azonosító.  • Tippek
  • Hírek