Móric
14 °C
17 °C

Ajándékozzon DNS-t!

2002.12.03. 08:15
Egy brit cég olyan ajándéktárgyakat készít, melyeket a megajándékozottak saját DNS-e, pontosabban az annak alapján létrehozott mintázat díszít. A cég vezetője nyugtatólag közölte, hogy a mintázatok nem alkalmasak apaság megállapítására, és más titkokról sem lebbenthetik fel a fátylat.
A brit Complement Genomics DNS-vizsgáló cég a közelmúltban egy londoni biotech konferencián bemutatta legújabb tevékenységét, a DNS-ajándékok készítését. A cég az örökítőanyag alapján készíttet ékszereket és kézzel festett üvegtárgyakat, de a minta beleszőhető akár egy gyapjúszőnyegbe is. A vállalat elsősorban gyógyszergyárak számára és apasági keresetekben végez DNS-teszteket, az új szolgáltatást csak melléktevékenységnek szánták.

Neil Sullivan, a Complement Genomics vezetője a kiállítás előtt úgy gondolta, hogy a genetikusok lenézik majd a kezdeményezést, ennek ellenére a cég standját megrohanták az érdeklődők. "Az emberek le voltak nyűgözve a tudomány és a művészet egyesülésétől" - mondta a BBC-nek. Sullivan szerint ezeknél egyedibb ajándékok nehezen képzelhetők el. A különböző tárgyakat a nemrégiben elindított DesigNAgifts.com honlapon lehet megrendelni.

Kézzel gyártott

Az ajándékozóknak a cég által biztosított készlettel nyálmintát kell venniük attól, akinek az ajándékot szánják. A kenetet a megrendelőlappal együtt el kell küldeni a cégnek. Az ajándék kettő-nyolc hét múlva érkezik meg, bár Sullivan figyelmeztetett, hogy a céget elárasztották a megrendelések, így a teljesítés hosszabb időt is igénybe vehet.

A laboratórium a kromoszómaláncok, pontosabban a mindenkinél eltérő, rövid tandem ismétlésnek nevezett DNS-szekvenciák alapján egy mintázatot készít, mely azután felnagyíthatő a kívánt méretre. Ezek a minták leginkább azokra a "vonalkódokra" hasonlítanak, melyeket apasági kereseteknél és törvényszéki vizsgálatoknál használnak. A mintázatok alapján azután észak-angliai kézművesek elkészítik az ékszereket, az üvegárut és a többi terméket, természetesen kézzel.

Nem részletesek

Az ajándékok ára 175 fontnál (kb. 65 ezer forint) kezdődik, ennyibe a DNS-vizsgálat bekeretezett tanúsítványa kerül. A festett üvegek ára elérheti a 4000 fontot (kb. másfél millió forint). Ha a siker tartósnak bizonyul, Sullivan további termékeket is be szeretne vezetni, például díszdobozos DNS-lánc plasztikákat, ruházati termékeket és festményeket.

Sullivan hangsúlyozta, hogy a DNS-t semmilyen más célra nem használják fel, írta a New Scientist. A mintákat a nemzetközi törvényi előírásoknak megfelelően kezelik, és három hónap elteltével megsemmisítik azokat; az adatokat semmilyen adatbázisban sem rögzítik. Hozzátette, hogy a kapott mintázatok nem részletesek annyira, hogy alkalmasak legyenek apaság megállapítására, és kimaradnak belőlük azok a szakaszok, melyek fényt deríthetnének az illetők genetikus "titkaira".