Árpád
-2 °C
4 °C

Ajándékozzon DNS-t!

2002.12.03. 08:15
Egy brit cég olyan ajándéktárgyakat készít, melyeket a megajándékozottak saját DNS-e, pontosabban az annak alapján létrehozott mintázat díszít. A cég vezetője nyugtatólag közölte, hogy a mintázatok nem alkalmasak apaság megállapítására, és más titkokról sem lebbenthetik fel a fátylat.
A brit Complement Genomics DNS-vizsgáló cég a közelmúltban egy londoni biotech konferencián bemutatta legújabb tevékenységét, a DNS-ajándékok készítését. A cég az örökítőanyag alapján készíttet ékszereket és kézzel festett üvegtárgyakat, de a minta beleszőhető akár egy gyapjúszőnyegbe is. A vállalat elsősorban gyógyszergyárak számára és apasági keresetekben végez DNS-teszteket, az új szolgáltatást csak melléktevékenységnek szánták.

Neil Sullivan, a Complement Genomics vezetője a kiállítás előtt úgy gondolta, hogy a genetikusok lenézik majd a kezdeményezést, ennek ellenére a cég standját megrohanták az érdeklődők. "Az emberek le voltak nyűgözve a tudomány és a művészet egyesülésétől" - mondta a BBC-nek. Sullivan szerint ezeknél egyedibb ajándékok nehezen képzelhetők el. A különböző tárgyakat a nemrégiben elindított DesigNAgifts.com honlapon lehet megrendelni.

Kézzel gyártott

Az ajándékozóknak a cég által biztosított készlettel nyálmintát kell venniük attól, akinek az ajándékot szánják. A kenetet a megrendelőlappal együtt el kell küldeni a cégnek. Az ajándék kettő-nyolc hét múlva érkezik meg, bár Sullivan figyelmeztetett, hogy a céget elárasztották a megrendelések, így a teljesítés hosszabb időt is igénybe vehet.

A laboratórium a kromoszómaláncok, pontosabban a mindenkinél eltérő, rövid tandem ismétlésnek nevezett DNS-szekvenciák alapján egy mintázatot készít, mely azután felnagyíthatő a kívánt méretre. Ezek a minták leginkább azokra a "vonalkódokra" hasonlítanak, melyeket apasági kereseteknél és törvényszéki vizsgálatoknál használnak. A mintázatok alapján azután észak-angliai kézművesek elkészítik az ékszereket, az üvegárut és a többi terméket, természetesen kézzel.

Nem részletesek

Az ajándékok ára 175 fontnál (kb. 65 ezer forint) kezdődik, ennyibe a DNS-vizsgálat bekeretezett tanúsítványa kerül. A festett üvegek ára elérheti a 4000 fontot (kb. másfél millió forint). Ha a siker tartósnak bizonyul, Sullivan további termékeket is be szeretne vezetni, például díszdobozos DNS-lánc plasztikákat, ruházati termékeket és festményeket.

Sullivan hangsúlyozta, hogy a DNS-t semmilyen más célra nem használják fel, írta a New Scientist. A mintákat a nemzetközi törvényi előírásoknak megfelelően kezelik, és három hónap elteltével megsemmisítik azokat; az adatokat semmilyen adatbázisban sem rögzítik. Hozzátette, hogy a kapott mintázatok nem részletesek annyira, hogy alkalmasak legyenek apaság megállapítására, és kimaradnak belőlük azok a szakaszok, melyek fényt deríthetnének az illetők genetikus "titkaira".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?