Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

DNS-személyik Kínában

2002.08.27. 15:48
Egy kínai egyetemen olyan személyi igazolványokat fejlesztettek ki, melyek segítségével bárki könnyedén megkülönböztethető lehet a világon élő többi hatmilliárd embertől. A műanyag lapkák ugyanis a szokásos adatokon kívül tulajdonosuk genetikai kódját is tartalmazzák. A Kínában élő pandák egy lépéssel a lakosság előtt járnak: ők ugyanis már tavaly megkapták genetikai azonosítójukat.
Kína első DNS-személyijét a Wuhan egyetemhez tartozó Zhongnan kórház genetikai diagnosztikai központjában fejlesztették ki, írta a kínai People's Daily Online című újság. A színes DNS-kártya nagyjából kétszer akkora, mint a hagyományos személyi, ugyanúgy rajta van a tulajdonos fotója és szokásos adatai, mint a születési ideje, nemzetisége vagy neme. De ezen kívül meg van jelölve 18 lokusz adataival is, melyek segítségével a tulaj csaknem teljes biztonsággal megkülönböztethető a világon élő többi hatmilliárd embertől. (Lokusz: génhely, az adott fenotípusos tulajdonságért felelős gén helye valamelyik kromoszómán.)

Mindenkiből csak egy van

A fejlesztők szerint igen nehéz lenne két olyan embert találni akár 10 milliárd között is - kivéve természetesen az egypetéjű ikreket -, akiknél megegyeznek a 18 lokusz összesített adatai. Zhou Xin professzor, a genetikai diagnosztikai központ vezetője elmondta, hogy a világon élő 6 milliárd ember között lehetnek olyanok, akiknek megegyezik a nevük és a születési idejük, egyformán néznek ki és hasonló a hangjuk, de az új kártyával minden egyes ember egyedileg azonosíthatóvá válik.

Majdnem 100 százalékos pontosság

A DNS-személyinek két változatát dolgozták ki: egyet gyermekeknek, egyet felnőtteknek. Az igazolványon szerepel a tulajdonos fotója, neve, neme, születési ideje, nemzetisége és a szüleinek nevei, a 18 lokusz adatai és a vércsoport. Az ellenőrzéshez elegendő egy vércsepp, de hajhagymából, csontból, fogból, izomból vagy bőrből is megbízható mintákat lehet venni teszthez.

Nehéz megjósolni, hogy milyen szerepet tölthet be ez a kártya a jövőben, de az biztos, hogy jelenleg ez a legmegbízhatóbb módja egy személy nyilvántartásba vételének. A hozzártők szerint a kártya használatával az azonosítás pontossága legalább 99,996 százalékos.

A pandáknak már van

A kínai természetvédelmi területeken élő 78 óriáspanda már tavaly megkapta a genetikus személyijét. Ez a kutatók számára különösen hasznos: ha egy panda elszakad a csoporttól, könnyen megállapítható, hogy melyikről is van szó, vagy ha új egyedet találnak, könnyen ki lehet deríteni, hogy melyik pandacsaládba tartozik. Sőt, ha egy pandát mesterségesen szeretnének megtertmékenyíteni, a genetikai kódnak köszönhetően elkerülhető a beltenyésztés.

Ezen a kártyán két típusú adat szerepel: az egyik egy numerikus kód, mely a tartományt vagy régiót, illetve az adott természetvédelmi területet jelöli, ahol a panda él, és megjelöli, hogy melyik családba tartozik az állat. A másik kód a panda genetikus adatait tartalmazza.