Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Állatorvosok kampányolnak a nemzetközi kutyacsempészet ellen

2002.04.02. 17:26
Tenyésztő telepeken tízezrével jönnek a világra exportra szánt kutyák Lengyelországban, Magyarországon, vagy Csehországban, hogy aztán Nyugat-Európába exportálják őket. A megrendelők nagy cégek a Benelux-államokban, amelyek kilóban jelölik a megrendelt kutyák mennyiségét.
A kis teherautón érkezett alig néhány hetes kölyök spániel szemein és fülein harapások nyomai éktelenkednek. A kutya, amelyet nyolcvanadmagával együtt illegálisan importáltak, néhány órán belül kiszenvedett.

Akciós tacskókölykök

A Csehországból érkezett szállítmányt egy brüsszeli iparvidéken létesült óriási kutya-szupermarket mögött rakták le. Hetente a legkülönbözőbb fajtájú kutyákból mintegy ötszázat adnak ott el - gyakran exportra is, például Franciaországba. Cinikus módon így reklámozzák a rendkívül előnyösnek tartott kínálatot: "Tacskók igen jutányos áron!" Francia állatorvosok és állatvédő egyesületek úgy találják, hogy betelt a pohár és erélyes intézkedéseket követelnek a nemzetközi kutyacsempészet ellen.

A gyógyszerekkel nyugtatott kölyökkutyák napokon át úton voltak. Mivel túl korán választották el őket anyjuktól, magatartás- zavaraik támadtak: agresszivitás vagy túlzott aktivitás, ami miatt egész életükben nyugtatószerekre lesz majd szükségük. Némelyiken első pillantásra felismerhetők a hosszú utazás okozta kínok: harapástól származó sebek, csipás szemek és alultápláltság.

Magas halandóság, még magasabb profit

"Nemzetközi méreteket öltő szervezett bűnözésről van itt szó" - állapította meg Anne Vosgien párizsi ügyésznő. Az elérhető nyereség ugyanis túl magas, a kiszabható büntetés viszont túlságosan alacsony. Az állatkereskedelem akkor is mesés profitot biztosít, ha az állatok 30 százaléka elpusztul a szállítás során. Egy Kelet-Európában 160 euróért vásárolt kutya Franciaországban könnyen eladható akár 1000 euróért is. Tenyésztő telepeken tízezrével jönnek a világra az exportra szánt kutyák Lengyelországban, Magyarországon, vagy Csehországban, hogy aztán Nyugat-Európába exportálják őket - írja párizsi anyagában a dpa. Ezeket a telepeket a kilencvenes évek derekán létesítették - a tyúk- és sertésfarmok mintájára - a folyamatosan növekvő kereslet kielégítésére. A megrendelők nagy cégek a Benelux-államokban, amelyek kilóban jelölik a megrendelt kutyák mennyiségét. Az állatok azonban korukat és eredetüket illetően hamis adatokkal kerülnek kivitelre a származási országokból.

Hamis papírok, tetoválások

Négyhónaposnál fiatalabb kutyákat nem lehet veszettség ellen beoltani, mivel anyjuk révén még immunizáltak. Lelkiismeretlen állatorvosok ennek ellenére oltási bizonyítványokat állítanak ki a kölyökkutyáknak, mi több: gondoskodnak arról, hogy hamis születési adatokat tartalmazó törzskönyvvel és fül-tetoválással is ellássák az állatokat.

Nyugat-Európában Belgium az átmenő ország, amelyen keresztül a kutyacsempészet lebonyolódik, oda ugyanis már hathetes koruktól fogva bevihetők ebek, míg Franciaországban az alsó korhatár négy hónap. "Négyhónapos korukban azonban a kutyák iránt nincs már kereslet az állatkereskedésben. A kuncsaftok csak egész fiatal ebeket hajlandók megvásárolni" - mutatott rá Henri Barbe, a háziállatokkal folytatott csempészet ellen küzdő egyesület elnöke.

Nemzetközi együttműködést szorgalmaznak

Franciaországban évente egymillió kutyát vásárolnak, ami legkevesebb egy milliárd eurós üzleti forgalmat jelent. "Nagy a vonzereje egy ilyen piacnak" - figyelmeztetett Genevieve Perrin-Gaillard, ismert állatorvos, aki egyben szocialista párti képviselő a francia nemzetgyűlésben.

Az általa vezetett parlamenti bizottság - hónapokon át folytatott vizsgálatok után nemrég a következő javaslatokat terjesztette elő: fokozottabban kell ellenőrizni a tenyésztőket, a háziállatokkal foglalkozó központi intézményt kell létrehozni, és jobban együtt kell működni más európai országokkal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!