Auguszta
-3 °C
2 °C

Génekben rejlik a cigifüggőség

2003.07.02. 16:49
A káros szenvedélyükről nehezen leszokók számára némi mentséget jelenthetnek az új kutatási eredmények. Japán kutatók szerint ugyanis egyes embereknél a genetikai adottságok fokozzák a cigarettától való függőséget. Mivel képtelenek lecsökkenteni a vérükben a nikotin szintjét, a leszokás fokozott kínokkal jár.
A tokiói Keio egyetem kutatócsoportja 203 jelenlegi illetve egykori dohányostól vett DNS-mintát. A tesztszemélyek esetében felmerült, hogy légzőszervi megbetegedésük van. Az eredményeket egy 123 fős egészséges, és nem dohányzó kontrollcsoporttal vetették össze.

A kutatók arra a következtettek, hogy akik egy bizonyos gén meghatározott változatát hordozzák, nehezebben képesek leszokni a dohányzásról. Annyi előnyük azonban van, hogy ugyanez a gén megvédhet a tüdőtágulástól, írta a BBC.

A kérdéses, CYP2A6 néven ismert gén a nikotin testen belüli feldolgozásában játszik szerepet. A japán jutatók szerint azokat, akik ezzel a génváltozattal élnek, időben lehetne figyelmeztetni, és így meg lehetne akadályozni, hogy egyáltalán elkezdjenek dohányozni.

Úgy maradnak

A génnek viszont legalább három változata ismert, és ezek közül a del nevezetű a legkevésbé aktív. A kutatók a tesztbe bevont személyek között úgy találták, hogy a del változatot hordozók között nagyobb arányban fordulnak elő a dohányosok, mint a leszokott emberek.

Emögött az állhat, hogy képtelenek lecsökkenteni a vérükben a nikotin szintjét. Mivel a szint folyamatosan magas, a nikotin lassú elvesztése a leszokás folyamán sokkal nagyobb sokkot jelent. Más dohányosok szervezete viszont könnyebben tudja szabályozni a vér nikotinszintjét.

A kutatásokat vezető Hidetoshi Nakamura a BBC-nek kijelentette, hogy a del génváltozat különösen az ázsiaiak körében gyakori, például a japánok 30 százaléka hordozza.

Nem kell nekik annyi

A del génváltozatot hordozók között ritka az erős dohányos, talán éppen azért, mert kevesebb nikotin bevitele is elegendő a szinten tartáshoz. A kísérletben részt vevők tüdejének vizsgálatából az tűnt ki, hogy a del génváltozat egyúttal megakadályozhatja a tüdőtágulat kialakulását.

Ennek okát még nem sikerült tisztázni, de a japán kutatók úgy vélik, hogy a gén szerepet játszhat a gyulladást, és így a tüdő betegségét okozó más anyagok lebontásában vagy blokkolásában.

A Thorax szaklapban megjelentetett beszámolójukban a kutatók kifejtik: "Az eredmények arra utalnak, hogy a genotípus meghatározása hasznos lehet abban, hogy megfelelő nikotinpótló anyagokkal segítsék a páciensek nikotinfüggéstől való megszabadulását."

Az ellen nem véd

Deborah Arnott, a brit ASH dohányzás ellenes szervezet igazgatója szerint az új eredmények hasznosak lehetnek abban, hogy a függőséget fokozó gént hordozókat figyelmeztessék, és így azok esetleg el se kezdjék a dohányzást. Vagy esetleg lehetővé válik az is, hogy a leszokás mellékhatásait csökkentő kezelést személyre szabják

Az ASH képviselője emellett hangsúlyozta, hogy a gén talán megvéd a tüdőtágulattól, de fel kell ismerni, hogy ez csak egy a dohányosokat hosszú távon fenyegető betegségek sorában. A dohányosok felénak halálát ugyanis a szenvedélyük okozta betegségek, köztük a rák, a szívkoszorúér betegségek és az agyvérzés okozzák.