Bernadett
0 °C
4 °C

A szegény gyerekek többet dohányoznak

2003.07.19. 09:29
A szegényebb szülők kiskorú gyermekei a németországi statisztikák szerint gyakrabban nyúlnak a cigaretta után, mint jobb sorban élő társaik. Erre a következtetésre jutott megjelentetés előtt álló tanulmányában Dieter Henkel, a frankfurti főiskola függőségkutató intézetének (ISFF) pszichológusa.
A kutató kimutatta, hogy a "gazdag" gyerekek mindössze 7 százaléka dohányzik, viszont a szegényebb társaik között 17 százalék ez az arány. A 18 éven felüliek körében 20 százalékpontra növekszik a két kör közötti különbség.

A szegénység a dohányzás egyik jelentős rizikófaktora, jelentette ki a szakértő a Neu-Isenburgban megjelenő Der Kassenarzt szaklapnak.

Számít a nyaralás is

A tanulmány alapját különböző reprezentatív felmérések alkották. Ezek közé tartozik az 1998-as nemzeti egészségfelmérés és a WHO egyik 1994-es német felmérése. A fiatalkorú dohányosok "szegény" és "gazdag" családokra bontása összesen 3000 gyereken alapul, akik a 11 és 15 év közötti korosztályba tartoznak, mondta a kutató a dpa-nak.

A szegény és a gazdag besorolásnál nem csak a szülők jövedelmét, hanem a képzettségüket, a lakásuk méretét és a nyaralások számát is figyelembe vették.

Nincs igazi magyarázat

Arra viszont Henkel szerint az adatokból nem lehet következtetni, hogy a rosszabb helyzetű társadalmi rétegekből származó gyerekek vajon miért választják a cigarettát. Ennek oka lehet a rossz szociális környezet, ahol ugyancsak többen dohányoznak.

De szerepet játszhat a kisebbségi érzés, az iskolai stressz és a jövőtől való félelem, jelentette ki a pszichológus. Dieter Henkel szerint szükséges volna, hogy a megelőző kampányokban a szegénység kérdését jobban figyelembe vegyék.

Szegények közt

A német szakértő tanulmánya szegény sorban élő gyerekek és fiatalok függőségi kockázata (Suchtrisiken für Kinder und Jugendliche in Armut) címmel a tervek szerint ősszel jelenik meg egy összefoglaló kötetben.

A függőségkutató szakértő 2000-ben már publikált egy hasonló anyagot, amelyben az 1990/92-es egészségfelmérés alapján a kis jövedelmű rétegek alkohol-, dohány- és gyógyszerfogyasztását vizsgálta.