Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Macskákat is gyilkol a passzív dohányzás

2002.08.07. 10:03
Nemcsak az embereknek, hanem a háziállatoknak is veszélyes a dohányzókkal egy légtérben tartózkodni. Egy amerikai vizsgálat szerint a füstölgő gazdik mellett a macskák négyszer nagyobb gyakorisággal betegednek meg nyirokrákban.
A passzív dohányzás a macskák esetében is növeli a daganatos megbetegedések kockázatát. A füstterhelés mértékétől függően egy bizonyos típusú nyirokcsomó-daganat kockázata akár a négyszeresére is növekedhet. Erre az eredményre jutottak a Tufts egyetem North Graftonban működő állatorvosi karának és a Massachusetts egyetem amhersti intézetének kutatói.

A macskáknak árt

A tanulmány 180 macska vizsgálati eredményeinek és a gazdák kérdőíves válaszainak feldolgozásával készült. Ennek alapján a kutatók szükségesnek látják, hogy emberek esetében is megvizsgálják a passzív dohányzás és a nem-Hodgkin-limfóma kialakulása közti lehetséges kapcsolatot. Ez a betegség nagy hasonlóságot mutat a macskáknál diagnosztizált nyirokcsomórákkal.

A dohányzó gazdásjú macskák esetében megduplázódik a limfóma kialakulásának kockázata, számoltak be eredményeikről a kutatók az American Journal of Epidemiology hasábjain. A Tufts egyetemen dolgozó Antony Moore és kollégái úgy találták, hogy két dohányos mellett a macskák megbetegedésének kockázata az eredetinak több mint négyszeresére nőtt.

Dupla kockázat

Átlagosan egyébként a dohányzó háztartásokban élő macskák 2,4-szer veszélyesebb életet élnek, mint a füstmentes körülmények között elszállásolt fajtársaik. A kutatók a vizsgálati körbe olyan macskákat vettek fel, amelyeket 1993 és 2000 között rosszindulatú limfóma miatt kezeltek a Tufts Egyetem állatklinikáján.

Kontrollcsoportként olyan állatok szolgáltak, amelyeket vesebetegségük miatt hoztak orvoshoz. Az állatorvosi kar egyébként úgy tudja, ez az első ilyen típusú vizsgálat.

Lenyalják a füstrészecskéket

A macskák a cigarettafüstöt nem csak a tüdejükön át veszik fel, hanem a szőrzetük ápolása során is, amikor a lerakódott részecskéket lenyalogatják. A viszonylag nagy gyakorisággal előforduló limfóma az összes állat háromnegyedénél egy éven belül halálos kimenetelű. Mostanáig a kutatók abból indultak ki, hogy a rákos megbetegedésekért főként a macskák úgynevezett leukémiavírusa tehető felelőssé.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!