Benedek
-5 °C
5 °C

Kevesebb szívroham a füstmentes városban

2003.04.02. 16:27
Csaknem felére esett vissza a szívrohamok száma a montanai Helena lakosai körében, miután fél éven át minden nyilvános helyen tilos volt a dohányzás. A lépés nyomán az ott lakók körében csaknem felére esett vissza a szívrohamok száma. Az erről szóló tanulmányt az amerikai kardiológiai társaság Chicagóban tartott éves közgyűlésén ismertették.
A kutatók szerint a szívrohamos esetek drámai csökkenése egyértelműen a passzív dohányzás közel teljes megszüntetésére vezethető vissza. A füstmentes környezet a tanulmány szerint arra motiválja a dohányzókat is, hogy csökkentsék a naponta elszívott cigarettamennyiséget, illetve teljesen hagyjanak fel káros szenvedélyükkel.

A San Francisco-i Kalifornia egyetem statisztikusa, Stanton Glantz által vezetett kutatócsoport a helenai lakosok körében diagnosztizált szívrohamos esetek számát vizsgálta a kérdéses hat hónap során. "A megdöbbentő eredmény arra világít rá, hogy a passzív dohányzás mérgező anyagaitól megszabadított emberek élete nem csak könnyebbé válik, de a lépés azonnal életmentő hatással van" - idézte Glantz szavait a New Scientist.

Rendszerint alábecsülik

A kutatók azt állítják, elsőként sikerült kimutatniuk, hogy a dohányzást drákói szigorral tiltó szabályok a hosszú távú előnyök mellett azonnal csökkentik a szívrohamok számát.

"Mindez azt mutatja, hogy égető szükség van a nyilvános helyen való dohányzás szabályozásának. A passzív dohányzás is öl. A közvélemény rendszerint alábecsüli a passzív dohányzás szívet károsító hatását" - jelentette ki Amanda Sandford, a dohányzást ellenző brit Action on Smoking and Health csoport tagja.

Jogvita miatt felfüggesztették

Montana szövetségi állam fővárosában, a 25 ezer lakosú Helenában 2002 júniusában vezették be a dohányzási tilalmat, de hat hónappal később jogviták miatt felfüggesztették. Stanton Glantz és a város közkórházának kutatói a füstmentes városban illetve annak környékén lakó szívrohamos betegek arányát vetették össze a tiltást megelőző négy év adataival.

Arra jutottak, hogy a körzetben félévente átlagosan valamivel kevesebb, mint hét szívrohamos esetet jelentettek a kórháznak. A dohányzási tilalom idején viszont kevesebb mint négy infarktus fordult elő.

Felépül a tüdőrák

A tanulmány arra mutat rá, hogy bár a passzív dohányzás csak kevés káros vegyi anyagot juttat a szervezetbe, a jelek szerint ennek mégis komoly hatással van az egészségre. "Ezt az ellentmondást már korábban is vizsgálták, most viszont megvan a hatásmechanizmus is" - jelentette ki Robert West, a londoni St George's Medical School dohányzásról leszokást vizsgáló szakértője.

A tüdőrák veszélye az elszívott cigarettamennyiséggel arányosan nő, a szívroham kockázata viszont nem mutat ilyen lineáris összefüggést, emlékeztetett Robert West. "A legújabb vizsgálatok szerint kimutatható a passzív dohányzás szennyezőanyagai elviselésének azonnali és akut hatása" - mondta a kutató.

Indul a rögösödés

Újabb kutatási adatok szerint a passzív dohányzók által belélegzett füst közvetlenül kiváltja a szervezet első védelmi vonalának számító falósejtek (fehérvérsejtek, makrofágok) fokozott termelődését. Ezek azonban idővel lebomlanak, és nyomukban elszaporodnak a vérrögök képződését elősegítő ágensek. "Vagyis ha valaki a szívroham szélén táncol, ez a rögképződés megadja neki a végső lökést" - fejtegette Robert West.

Amanda Sandford arra emlékeztetett, hogy a nyilvános dohányzás széles körű tiltása egyre elfogadottabbá válik. New York városa például március 30-án száműzte a dohányzókat a nyilvános helyekről, az Ír Köztársaság területén pedig jövő januártól tilos lesz a munkahelyi cigarettázás, beleértve a pubokat és az éttermeket. Magyarországon 1999-ben fogadták el a nemdohányzókat védő törvényt, melynek értelmében a munkahelyeken és intézményekben csak a dohányzásra kijelölt helyen szabad rágyújtani.