Edina
-12 °C
-3 °C

A passzív dohányzás öli a dolgozókat

2003.04.09. 16:17
Egy brit felmérés szerint naponta három ember halálát okozza a munkahelyi passzív dohányzás. A szigetországban közel hárommillió dolgozó kénytelen mások füstjét szívni a munkahelyén. A dohányzásellenes aktivisták szerint pontosabb jogi szabályozásra lenne szükség.
A felmérés szerint körülbelül 900 irodai dolgozó, 165 báralkalmazott és 145 fizikai dolgozó hal meg évente amiatt, mert a munkahelyén kénytelen belélegezni mások cigarettafüstjét - írja a BBC. Az eredmények szerint évente Nagy-Britanniában háromszor annyian halnak bele a passzív dohányzásba, mint a munkahelyi balesetekbe.

Hárommillió érintett

A becslések szerint a szigetországban hárommillió ember szenved a munkahelyén a passzív dohányzástól. A felmérést az a James Repace vezette, aki korábban az Egyesült Államokban Kalifornia állam egészségügyi minisztériuma megbízásából a passzív dohányzás hatásait kutatta, emlékeztetett a BBC.

Repace véleménye szerint 2002 folyamán Nagy-Britanniában többen haltak meg a passzív dohányzástól, mint ahány áldozatot az 1952-es nagy londoni szmog követelt. "A felmérés rámutat, hogy a korábbi vizsgálatok messze alábecsülték a munkahelyi dohányfüst áldozatainak számát" - jelentette ki James Repace.

Fokozódik a jogi helyzet

A dohányzásellenes aktivisták szerint Nagy-Britannia a füstmentesítésben messze le van maradva más országoktól. A konferencián jogászok tartanak arról előadásokat, hogy a munkaadók milyen pereknek néznek elébe, ha az alkalmazottak számára nem képesek füstmentes környezetet teremteni.

"Botrányos, hogy a kormány mennyire képtelen megakadályozni a munkahelyi passzív dohányzást. Hány ember életébe kerül, amíg tesznek valamit? Egy halál is sok volna, de az évi több mint ezer már egyenesen szégyen" - jelentette ki Amanda Sandford, a dohányzást ellenző Action on Smoking and Health csoport szóvivője.

A szolgáltatóipar munkahelyeinek ellenőrzését a környezet-egészségügyi intézet (Chartered Institute of Environmental Health, CIEH) felügyelői végzik majd. A hivatal elnöke, Brian Hanna szerint a felügyelők segíteni akarnak a dohányfüstös munkahelyeken dolgozóknak, de ehhez a kormánynak megfelelő jogi hátteret kell biztosítani.

Rendeletet akarnak

A felmérés eredményeit ezen a héten ismertetik a brit munkavállalók munkahelyi passzív dohányzásának következményeit tárgyaló konferencián, melyet három brit dohányzásellenes szervezet rendezett.

A konferencia résztvevői arra szólítják fel a brit kormányt, hogy hozza meg végre a munkahelyi dohányzást tiltó rendeletet, melyet két éve javasolt a foglalkozás-egészségügyi és -biztonsági munkacsoport. Ezzel egyértelművé válna a hatályos törvények alkalmazása, és füstmentessé válhatna a munkahelyek többsége - írja a BBC.