Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Mérhetővé válik a személyes füstterhelés

2003.05.31. 17:03
A passzív dohányzás okozta egészségkárosodás jelzésére képes egy hordozható érzékelő. A kifejlesztés alatt álló készülék Íroszágban és Nagy-Britanniában tovább szíthatja a nyilvános helyen való dohányzás betiltásáról folyó vitát.
A dublini székhelyű Media Lab Europe egy olyan ruhán viselhető készülék kifejlesztésén dolgozik, amely kimutatja a közelében szívott cigaretta füstjének szénmonoxid- és szennyezőanyag-tartalmát.

Az indikátor a kórházak radiológiai osztályán dolgozók által használt fényérzékeny filmhez hasonló elven működne. Segítségével lehetségessé válna, hogy a cigarettafüsttel szennyezett környezetben dolgozók pontosan láthassák, mennyire károsítja őket a passzív dohányzás, írta beszámolójában a BBC.

Ha megtudja, rádöbben

"Ha egy bárpultos tudja mennyit szív be munka közben, megváltozhat a véleménye a dohányzás betiltásáról" - jelentette ki Jamie Rasmussen, a Media Lab Europe kutatója.

Jelenleg a füstterhelést, és a belélegzett mérgező anyagok szintjét vizsgáló kutatók rendelkezésére álló legkisebb eszköz egy kéziszámítógép. Viszont keresik a lehetséges módszereket arra, hogy részletesen közölhessék az érintettekkel, mekkora károsodás éri éppen a szervezetüket.

Néhány koporsószeg

A tervek szerint azt is ki lehetne mutatni, hogy az adott mennyiségű füst milyen hatással van a bőrre, sőt hogy a mért értékekhez hasonló passzív dohányzás egy hétig vagy hónapig való elszenvedése hogyan befolyásolja a várható élettartamot.

A készülék megalkotása rendkívül időszerű, mivel az ír kormány a bárokból és éttermekből a dohányzás teljes száműzését tervezi. Más országokban szintén mérlegelik a hasonló tilalom bevezetését. Az ír fejlesztőcsoport már bemutatta a készülékét az ENSZ világegészségügyi szervezetének (WHO).