Piroska
3 °C
4 °C

A kétely oka: dopaminhiány

2002.07.30. 12:39
Egy svájci neurológus kísérleti úton győződött meg arról, hogy az agy motivációért és jutalmazásért felelős jelátvivő anyaga felelős a nem létező összefüggések felismeréséért.
Az, hogy hisz-e valaki a paranormális jelenségekben, kizárólag az agyában kavargó kémiai anyagoktól függ. Erre jutott Peter Brugger, a zürichi klinika neurológusa, aki húsz parahívőt és húsz egészséges embert hasonlított össze egy kísérletben.

Így néz ki, hát mit csináljak?

Az önkéntesek két csoportjának normális illetve szétesett arcokat ábrázoló képeket villantottak - a feladat a hagyományos emberi arcberendezés eltalálása volt. A kísérlet résztvevőinek ezután felvillanó szavak közül kellett kiválasztaniuk a valóban használt kifejezéseket az ismerős szótagokból kikevert fantáziaszavak közül.

Az eredmények azt mutatták, hogy a parahívők hajlamosabbak az összefüggéstelen arcokat illetve szavakat igaziként értelmezni, míg szkeptikus társaiknak nem egyszer igazi arcok és szavak is összefüggéstelenségnek tűntek.

Amire nincs tudományos magyarázat

Brugger kollégái rögtön ezután L-dopa beadásával birizgálták alanyaik agyi dopaminszintjét és újra elvégezték a villantásokat. A teszteredmények érdekes változást mutattak: mindkét csoportnál nőtt a hibaarány, a kételkedők tévedései azonban a fordítva kezdtek tévedni: egyre több összezavart arcot és szót véltek igazinak.

A kutatók szerint ez arra utal, hogy a paranormálisba vetett hit az agy magas dopaminszintjéhez köthető és a dopaminszint mesterséges emelésével csökkenthető a kétely. "A dopamin teszi lehetővé az összefüggések felismerését." - magyarázza Brugger.

A kis szellemképes

A szakemberek emellett arra jutottak, hogy a dopaminszint emelése egy bizonyos szint felett nem vezet még több összefüggés felismeréséhez - Bruggerék szerint létezik egy küszöb, amelyen túl több dopamin, amelyen túl a hatás nem fokozódik.

A dopamin egy igen fontos idegi jelátvivő anyag, amelynek az agyban elsősorban jutalmazásért és a motivációért felel, illetve fontos szerepet játszik a különböző addikciók, rászokások, függőségek kialakulásában. Fő szerepe a jutalmazás rendszerében talán az, hogy segíti az összefüggések felismerését, a lényeges megkülönböztetését a lényegtelentől - magyarázta kollégája eredményét a szintén svájci Francoise Schenk a New Scientistnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!