Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Töltse le agyát a számítógépre!

2005.05.23. 12:24
Ian Pearson futurológus szerint modellezhető az emberi agy, ezért érzelmekre képes számítógépeket is tervezhetünk. Ötven éven belül számítógépen tárolhatjuk magunkat, rövidesen pedig virtuális térben éljük majd az életünket.
Ian Pearson, a British Telecom futurológiai intézetének feje szerint kevesebb mint 50 éven belül áttölthetjük agyunkat egy szuperszámítógépre, így a halál már nem is lesz olyan nagy szám - írta meg a Guardian. Pearson szerint ha elég gazdagok vagyunk, az évszázad közepétől tudatunkat vincseszteren tárolhatjuk, a csóróbbaknak 2075-ig, vagy legkésőbb 2080-ig kell várniuk.

Videojáték

#alt#
Ian Pearson
A 44 éves Pearson alkalmazott matematikából és elméleti fizikából diplomázott, ezután rakéták tervezésével múlatta az időt, aztán optikai hálózatok fejlesztésével foglalkozott a BT laboratóriumaiban. Jóslással ezek után kezdett el foglalkozni, jövendöléseit izgalmasnak és egyszersmind ijesztőnek tartja a futurológus.

Pearson szerint napjaink fiataljainak már nem kell a halállal számolniuk, a számítástechnika fejlődésének hála. Példaként a Playstation 3-at hozta, ami 35-ször gyorsabb mint elődje, teljesítménye pedig az emberi agy egy százalékát éri el, legalábbis Pearson számításai szerint. A futurológus úgy látja, hogy a Playstation 5-ös verziója már "erőteljesebb" lesz mint az emberi agy.

Új utakon

A világ jelenlegi leggyorsabb számítógépe, az IBM BleuGene másodpercenként 70 billió lebegőpontos művelet elvégzésére képes, de Pearson szerint ez kevés: a cél egy olyan gép megalkotása, ami képes lesz öntudatra ébredni (lásd még: Skynet).

A jövendőmondó még nem tudja pontosan, hogyan kéne nekiállni egy ilyen számítógépnek, de az alapok szerinte már készen állnak. A legfontosabb a tudatos gondolkozás. Ehhez az agy működését kell jobban megértenünk, aminek Pearson szerint az a lényege, hogy információ érkezik a külvilágból, de az agy egyes részeiből is érkezik adat. Ezek egyike az öntudat, amit ha lemodelleznek, kész az önérzetes számítógép, ami a futurológus szerint 2020-ra elkészülhet.

Intelligens mosópor

Pearson úgy gondolja, hogy ennek a gépnek lesznek érzelmei, ami igazán hasznos tulajdonság. Képzeljünk egy repülőgépet, ami fél a lezuhanástól, ennek megfelelően mindent megtesz majd, hogy ne zuhanjon le. Alig húsz év múlva pedig képesek leszünk arra, hogy DNS-t használjunk áramkörnek, amivel lehetővé válik, hogy 2025-től társalogjunk a joghurttal (illetve az abban található baktériumokkal), mielőtt befaljuk azt. Pearson szerint mindez hasznos, de az eredményhez az összes tudományágnak együtt kell működnie.

Lépéskényszer

A futurológus szerint első lépésként mindenbe csipet kell integrálunk. Ebben a világban a kocsink felméri a környezet pollentartalmát, és ha azt túlzónak ítéli meg, anithisztamint ad utasának. Persze egy idő után nem a kocsiban, hanem a bőrünkben lesznek az áramkörök.

A következő nagy váltásra 2015 körül kerülhet majd sor, amikor már nem egy központi mag irányítja majd a számítógépet, hanem egy önszervező rendszert alkotó csipcsapat dolgozik majd együtt.

Pearson szerint a harmadik korszak eljöveteléig 2020-ig kell várnunk, amikor teljes virtuális világ vesz majd minket körül. Amikor belépünk egy irodába és kezet fogunk az illetővel, nem árt majd emlékeztetnünk magunkat arra, hogy a szoba, a bútorok és tárgyalópartnerünk csak egy számítógép generálta kép, a kézfogás melegét pedig a processzor hiteti el idegrendszerünkkel.