Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Génmutáció miatt fogékonyabb drogfüggők?

2002.06.13. 15:45
A drogok használatában gének gyakori mutációja is felelőssé tehető. Erre a következtetésre jutottak a kaliforniai Scripps kutatóintézet tudósai. Egy különböző tesztszemélyeken végzett átfogó tanulmány keretében sikerült kimutatni, hogy a drogos problémákkal küszködő emberek gyakrabban rendelkeztek egy bizonyos génmutációval, mint tiszta sorstársaik.
Több mint ezer embert kérdeztek meg az illegális drogok, alkohol és nikotin használatáról. A kutatási eredmények szerint az illegális drogokat fogyasztó személyek négyszer gyakrabban rendelkeztek egy mutáns gén kétféle változatával, mint az alkohol és drogmentesen élő kontrollcsoport.

A megkérdezett emberek kereken 3,7 százaléka a gén kettős mutációját mutatta. Ez a bizonyos gén a FAAH enzim kódolásáért felelős, amely az endogén (szervezeten belül képződő) cannabinoidok inaktívvá tételét végzi. Az endogén cannabinoidok ugyanazokra a neuroreceptorokra hatnak, mint a marihuána pszichoaktív komponensei.

Korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy ez az enzim szerepet játszik a kábítószertől való függőségben. Roger Pertwee, az aberdeeni egyetem neurofarmakológus professzora úgy véli, hogy a genetikai mutációban szenvedő emberek több cannabinoidot igényelnek a feldobottság érzésének eléréséhez, mint akiknél nem jelentkezik a genetikai elváltozás

A kutató szerint a kábítószerrel való visszaéléses esetek 40-60 százaléka genetikai problémákra visszavezethető. A Scripps intézet DNS vizsgálatai szerint a drogfüggők 16 százalékánál jelentkezett a genetikai mutáció. Ezzel szemben az alkohol- és kábítószer-problémával nem küzdő személyek közül csak 4 százalék rendelkezett a kétféle hibás génmutációval.

A kutatócsoport ugyan megtalálta a drogokkal való visszaélések és a génhiba közötti összefüggést, de az amerikai tudományos akadémia szakmai lapjában (Proceedings of the National Academy of Sciences) azzal érvelnek, hogy esetleg az eredmények más interpretációja is létezhet. A Scripps intézet kutatói azt remélik, legalább arra fényt deríthetnek, az emberek közül kiket fenyeget erősebben a drogfüggőség.