Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Jedi-kiképző droidot építenek a NASA mérnökei

2001.07.25. 14:12
Elkészült a Csillagok Háborújából ismerős, lebegő gömbrobot prototípusa a NASA Ames Kutatóközpontjában. A filmben Luke Skywalker fénykardos kiképzésére használt robot a Nemzetközi Űrállomáson prózaibb feladatot kap: a bányászkanári szerepét tölti majd be. A múlt század bányáiban kalitkába zárt madarak jelezték a levegő minőségét: ha a kanári egyszercsak lefordult a rúdról, ideje volt menekülni. A kis gömbrobot folyamatosan szondázza majd az űrállomás levegőjének összetételét, és figyelmezteti a lakókat, ha megnő a széndioxid, esetleg a mérgező gázok koncentrációja. Emellett kommunikációs célokra is remekül alkalmas lesz a lebegő droid.
Nemcsak a NASA mérnökei, de az űrhajósok is a filmekből szedik ötleteiket: Jurij Gawdiak bevallottan a Csillagok Háborújából vette a PSA (Personal Satellite Assistant, személyi műholdasszisztens) ötletét, az asztronauták pedig olyan "trikordert" szerettek volna, mint a Star Trekben. A sorozatban a idegen bolygókra leszálló űrhajósok az atmoszféra elemzésére használják a hordozható műszereket.

Vécélehúzóból és repülőmodellből épül a robot

Jedi-kiképző droid a filmből
"Olyan szerkentyűt építünk nektek, ami nemcsak trikorder, hanem kéziszámítógép is, ráadásul önjáró!" - jelentette ki Gawdiak, majd munkához látott. A költségek csökkentése érdekében a PSA szinte kizárólag kereskedelmi forgalomban kapható alkatrészekből készült. A 15 centi átmérőjű robot fedélzeti számítógépének lelke egy Linuxot futtató Pentium III processzor, a szerkentyűt mozgató hat propeller pedig repülőmodellezők számára gyártott, boltban kapható termék. Még a droid ütközések elkerülésére használt infravörös érzékelői is bolti darabok: az önlehúzó vécék mozgásérzékelőiben használatosak.

Távirányítható minikamera

Az űrállomás mikrogravitációjában lebegő robot nemcsak a légminőség mérésére alkalmas, de a beépített kamera, mikrofon és képernyő segítségével videokonferencia-beszélgetést is folytathatnak rajta az asztronauták egymással, vagy a földi személyzettel. A robot távirányítható, így a földi személyzet az űrállomás szemlézésére, az asztronauták pedig az emberi tartózkodásra nem alkalmas területek felmérésére is használhatják.

Megérti a kérdéseket és válaszol

Jurij Gawdiak és a PSA
A drótnélküli kapcsolatnak köszönhetően a droid mozgó kézikönyvként is működik. A bedöglött berendezések javításán dolgozó űrhajós lehívhatja rá az összes technikai adatot, melyet a droid megjeleníthet képernyőjén, vagy fel is olvashat a szerelőnek. A fejlett hangfelismerő és szándékértelmező technológiának köszönhetően a droid képes lesz a szóbeli parancsok megértésére.

Súlytalansági tesztek jövőre

A PSA prototípusait jövőre fogják élesben tesztelni egy KC-135 repülőgép fedélzetén. Az űrhajóskiképzésre használt repülőgép parabolaíveket ír le repülés közben, így rövid időre súlytalanság tapasztalható a fedélzeten. Amennyiben a droid megfelel a teszteken, hamarosan az űrsikló és a Nemzetközi Űrállomás légterében is beszélő piros gömbök röpködnek majd.