Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Korrupt orvosok, sugalmazott cikkek a gyógyszeriparban

2002.02.14. 12:53
Komoly pénzösszegeket, értékes ajándékokat, luxusutazásokat, sőt részvénypakettet kínálnak a multinacionális gyógyszergyárak az orvosi szaklapokban rendszeresen publikáló szaktekintélyeknek azért, hogy a gyár által rendelkezésükre bocsátott adatok alapján számoljanak be egy-egy hatóanyag klinikai tesztjeiről. A manipulált tesztek során kockázatmentesnek ítélt új antidepresszánsok hatására erőszakos és szuicid cselekményeket elkövetők rokonai egyre több pert indítanak a gyógyszergyárak ellen.
A brit pszichiáterek átlagosan 2000, míg az amerikaiak 3000 angol fontnak megfelelő pénzösszeget kapnak a gyáraktól egy orvosi konferencián elhangzó előadásért, a neves professzorok hálapénze pedig elérheti az alkalmanként tízezer dollárt is - adta hírül a Guardian című brit napilap. A gyógyszergyárakkal jó viszonyt ápoló lélekgyógyászoknak nincs gondjuk a tudományos publikációkkal sem: gyakorlatilag készen kapják a gyógyszerkísérletek eredményeit tartalmazó statisztikákat a gyáraktól, mindössze interpretálniuk kell azokat. A gyártók pedig nem hálátlanok: sok pénzzel, értékes ajándékokkal és luxusutakkal honorálják a szakemberek erőfeszítéseit.

A gyógyszergyárak új termékeit népszerűsítő cikkek korábban a szaklapok szponzorált mellékleteiben kaptak helyet, ma már azonban a lapok szerkesztőségi oldalain szereplő publikációkról sem lehet egyértelműen eldönteni, független, vagy a gyártók által valamilyen módon sugalmazott eredményeket tartalmaznak - állítja egy brit orvoscsoport. Becslésük szerint az új hatóanyagokról szóló szakcikkek akár 50 százaléka is manipulált lehet. "Néhányan azt gondoljuk, hogy a jelenlegi rendszer nem más, mint a prostitúció igen kifinomult formája" - nyilatkozta a Guardiannek Fuller Torrey, a marylandi Stanley Foundation igazgatója.

Reklámhordozó pszichiáterek

Marcia Angel, a New England Journal of Medicine volt szerkesztője arról számolt be hogy a szaklapban publikáló kutató-pszichiáterek szinte mindegyike üzleti kapcsolatban áll a népszerű antidepresszánsok gyártóival: konzultánsként foglalkoztatják őket, részt vesznek a tanácsadó testületekben, százalékot kapnak a szabadalmaztatott szerek jogdíjaiból, és nem ritka az sem, hogy részvénycsomagot kapnak szolgálataikért. Cserében a nevüket adják a gyártók által sugalmazott cikkekhez és gyógszereket népszerűsítenek, gyakorlatilag reklámcélra használják szakmai hitelüket.

A Prozac nevű antidepresszáns átütő sikere óta dollármilliárdok pörögnek a hangulatjavító-bizniszben: a népszerű SSRI (szelektív szerotonin visszaszívódás-gátló) gyógyszerek klinikai tesztjeit a gyártók végzik el, és cizellált Excel-táblákban prezentálják az eredményeket a kiválasztott szaktekintélynek, aki interpretálja és publikálja azokat.

Depressziósból ámokfutó

Az antidepresszánsok esetében különösen veszélyes lehet, ha a gyártók által prezentált adatok kozmetikázva vannak: a SmithKlineBeecham által gyártott Seroxatról például egyre több olyan hír lát napvilágot, hogy hatására fokozódik a páciensekben az agresszió, erősödnek az erőszakos és szuicid tendenciák.

Egy Seroxatot szedő amerikai férfi a felesége, a lánya és az unokája után magával is végzett - életben maradt rokonai beperelték a gyógyszergyárat, amely azzal védekezett, hogy a klinikai tesztek során egy placebós kontrollcsoporttal hasonlították össze a Seroxatot szedő alanyokat, és nem tapasztaltak jelentős eltérést az öngyilkosságok számában. Kiderült azonban, hogy a kontrollcsoportban is az átlagosnál több öngyilkosság fordult elő - az erről árulkodó szerkesztetlen adatokat azonban nem látták a gyógyszer mellékhatásairól beszámoló szakcikk tudós szerzői, csak a gyár által prezentált, megnyugtató végeredményeket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!