Ervin
14 °C
22 °C

Magyar diák igazolta a Dürer-sejtést

2005.02.15. 10:39
Egy Calgaryban élő magyar diák igazolta Albrecht Dürer ötszáz éves geometriai felvetését. A probléma megoldása két hétbe telt a tizennégy éves fiúnak.

A jelenleg Kanadában élő, tizennégy éves Bezdek Dániel több helyi és országos tudományos díjat nyert már Albrecht Dürer ötszáz éves felvetésének bizonyításával. A Calgary Herald beszámolója szerint megesett, hogy a bizonyítás bonyolultsága miatt a versenyek bírái, köztük neves kanadai tudósok, kénytelenek voltak további matematikusokkal konzultálni.

Játékmágnesek

A 16. század kezdetén, ábrázolásgeometriai vizsgálódásai közben Dürerben felmerült a kérdés, hogy vajon minden poliéder (térbeli, sík lapokkal határolt mértani test) kiteríthető-e úgy, hogy lapjai sehol sem fedik egymást. A festő úgy gondolta, hogy igen, de ezt a sejtést idáig senki sem igazolta. Míg korábban mindenki, aki a sejtésen dolgozott, papírmodelleket használt, Bezdek színes játékmágnesekből épített háromdimenziós modellekkel illusztrálta bizonyítását.

"Egy megoldatlan matematikai problémákról szóló könyvben bukkantam Dürer munkájára, és úgy döntöttem, megkísérlem bizonyítani. Ez nagyon szép probléma" - mondta a lapnak a "halkszavú, udvarias" diák. Körülbelül két hetet dolgozott a bizonyításon. "Számomra ez nem munka volt, hanem egyfajta szórakozás" - mondta.

Proteinhajtogatódás

Bezdek szerint a megoldásban alkalmazott elvek a proteinek hajtógatódásának, felgombolyodásának vizsgálatában is alkalmazhatók. A fehérjeláncok meghatározott egyedi formákba hajtogatódnak, ennek a folyamatnak a hibái okoznak számos idegrendszeri betegséget, például az Alzheimer-kórt vagy a kergemarhakórt.

A Bezdek család egyéves amerikai tartózkodás után, 2003 nyarán költözött Calgaryba, mikor Dániel apja, Bezdek Károly elfogadta a calgaryi egyetem matematikai tanszékének kutatói állásajánlatát.

Bár a fiú iránt a nyugat-ontariói egyetem is érdeklődik, Dániel a calgaryi egyetemre szeretne járni. "A matematika mérnöki alkalmazásai nagyon érdekelnek, főleg a repülőmérnöki munka" - mondta a lapnak.