Zsolt
2 °C
18 °C

Dzsingisz kán örökösei

2005.05.01. 17:32
Dzsingisz kán egyik leszármazottja, Battur Turner részt vesz a nagyszabású, az ember prehistorikus és historikus vándorlásaira fényt derítő Globális Gén, azaz Genographic Projektben.

Elvesztett identitás

Fontos, hogy a bennszülött lakosságot még az ősi földjükön találjuk - jelentette ki Turner egy washingtoni előadása során. Márpedig a nagyvárosokba történő vándorlással fokozatosan elveszítik identitásukat. Egyre többen hagyják el szűkebb pátriájukat, és próbálnak szerencsét az olvasztótégely-metropoliszokban. "Gyermekeik már az új város domináns kultúráját szippantják magukba, és az otthoniakkal lassanként megszakad a kapcsolat" - nyilatkozta a projektet vezető Spencer Wells. "Így veszítjük el a genetikai sokszínűségüket kialakító kontextust. A gének ugyan ott vannak még, de a földrajzi környezet nélkül semmiféle következtetést nem tudunk levonni a genetikai adatokból."

Szájhagyomány és modern genetika

Wells csoportja többfelé, például Ázsia különböző régióiban kutakodott. Olyan területen is gyűjtöttek össze csak apai ágon öröklődő y kromoszómákat, ahol a XIII. században mongolok uralkodtak. Az elemzés során beazonosítottak egy körülbelül ezer évesre datálható, a helyi lakosság nyolc százalékára jellemző véletlen DNS-mutációt (markert).

A markert a hagyományos mongol területeken kívül Ázsiának csak egy részén, Pakisztánnak a hazara törzs által lakott területein lehet fellelni. A törzs története szájhagyomány útján terjed - énekeikben, regéikben és meséikben Dzsingisz kán egyenes ági leszármazottainak vallják magukat.

A földrajzi adatok és a régió története azt sugallja, hogy nagyjából tizenhat-millióan hordozzák magukban a markert, azaz valamilyen szinten közük van a rettegett világhódítóhoz. Például úgy, hogy a mongol seregek tüzesvérű férfiúi gyakran megerőszakolták, vagy feleségül is vették az elfoglalt falvak és egyéb települések lányait, asszonyait, miközben fokozatosan kitolták a birodalom határait. Így kapcsolódott egymáshoz katonai siker és többnejűség - fejtegeti Turner. Beindult a kán-vonal... A meglepő jelenség egyben a projekt lehetőségeit is jól szemlélteti.

Mindannyiunk történelme

A hazarák egyszerűen le akarták tesztelni, hogy igazat mond-e a szájhagyomány. A kérdésre a speciális népességcsoportból gyűjtött genetikai minták alapján azonosított közös marker adta meg az igenlő választ.

A munkát jócskán megkönnyítette, hogy a helybéli lakosság hosszú évszázadok óta ott él, nemigen vándorolnak el, így sikerült elegendő mintát összegyűjteni eredetük és történetük megismeréséhez.

Turner megnyugodhatott. A projekt azonban nemcsak bennszülött törzsek, hanem mindannyiunk históriáját igyekszik felderíteni.