16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Mikrohullámmal támadhat az USA

2003.03.20. 13:32
Az Egyesült Államok valószínűleg be fogja vetni Irakban az úgynevezett "e-bombát", amely képes teljesen elnémítani az iraki fegyveres erők kommunikációs csatornáit - írja a Wired. A mikrohullámú impulzusokat keltő bombák a számítógépeket, a radarokat és a járműveket is képesek leállítani a gyújtógyertyák tönkretételével.
Nem öl, nem pusztít

A mikrohullámú fegyver fontos szerepet kaphat a modern hadviselésben, hiszen manapság a puskáknál és gránátoknál kifinomultabb fegyverek nagy részében megtalálható valamilyen elektronikus készülék. A fegyver másik nagy előnye, hogy az emberek meggyilkolása és az épületek megrongálása nélkül fejti ki hatását. Az Egyesült Államok kutatói éppen ezen okok miatt több mint egy évtizedig dolgoztak azon a fegyveren, amely egy rövid ideig tartó, ám erős mikrohullámú impulzust képes generálni, írta a Wired.

Nem ismerik el a létezését

A Pentagon hivatalosan nem ismeri el a fegyver létezését; március ötödikén Tommy Franks tábornok azt nyilatkozta egy sajtótájékoztatón: "Erről nem beszélhetek, mert semmit sem tudok az egészről." Ezzel szemben katonai elemzők szerint számos dokumentumból világosan kiderül, hogy a fegyver bevetésre kész állapotban van. Loren Thompson, a Lexington kutatóintézet védelmi elemzője elmondta, hogy a Pentagon zárt ajtói mögött már sok tárgyalás folyt ezekről a fegyverekről, melyeket jelenleg is tesztelnek.

Egy 2000-ben készült jelentés, melyet Elaine M. Walling ezredes készített, arról számol be, hogy a kirtlandi légitámaszpont kutatói által kifejlesztett mikrohullámot kibocsátó eszközök tízszer több energiát képesek előállítani, mint a Hoover-gát vízierőműve egy nap alatt. Egy ilyen erős impulzus már képes az élő környezet tönkretétele nélkül megbénítani elektromos eszközöket. Ezt megerősítik a laboratóriumi kísérletek is, melyekből kiderült, hogy a mikrohullámú impulzus a szilícium alapú chipek áramköreit túlterhelve képes azokat megolvasztani.

Rövid hatótávolság, humánus megoldás

Az e-bombák lényeges tulajdonsága a rövid hatótávolság, elemzők szerint legfeljebb száz méter sugarú körön belül érvényesül a hatásuk. Ez első hallásra negatív tulajdonságnak tűnhet, ám ennek nagyon fontos előnyei is vannak: így könnyebben elkerülhető, hogy kórházak és más civil épületek, infrastruktúrák is a támadás áldozatává váljanak. Az e-bombák mindenképpen humánusabbak a hagyományos fegyvereknél, mondta Thompson a Wirednek.

Az e-fegyver hátránya sokkal inkább abban rejlik, hogy kiszámíthatatlan a működése. A mikrohullámú impulzus által generált elektromosság ugyanis megtámadhatja az ellenfél szuperszámítógépeit, de az is lehet, hogy egyszerűen a földbe vezetődik. Miután az energia bekerül a hálózatba, nem tudni, merre halad tovább, a hatást nem lehet előre megjósolni.

Elszánt próbálkozók

Ezek a bizonytalanságok megakadályozhatják, hogy az e-bombák kulcsfontosságú szerepet játsszanak az iraki háborúban, vélekedett Pier Wood alezredes, a Globalsecurity.org elemzője. "Lesz néhány parancsnok, akinek módja nyílik kipróbálni az új fegyvereket, de nem fognak széles körben elterjedni." - mondta.

A harcászati szakértők érdeklődnek az e-bombák iránt, mivel ezek képesek lehetnek elérni a földalatti rejtekhelyeket, amelyeket másképp csak taktikai nukleáris fegyverekkel lehet hatékonyan megtámadni. Az elektromosság kikapcsolásával a mikrohullám gyakorlatilag használhatatlanná tenné a bunkereket, mivel leállítaná a világítási, fűtési és levegőellátási rendszert.  • Tippek
  • Hírek