Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Virtuális sejtet építenek Japánban

2003.09.05. 12:39
A biológusok már régóta ábrándoztak arról, miként lehetne számítógéppel modellezni a sejtek működését, s az informatika révén megjósolni ezek működését. Az E-Cell nevű program már képes erre: legalábbis ezt bizonyítják japán kutatók kísérletei.
A japán tudósok már 1996-ban létrehoztak a számítógéppel egy mesterséges sejtet. Ekkor még az egyszerűség volt a legfontosabb szempont, így azután ez a sejt mindössze 127 génből állt (egy emberi sejt legalább 42 ezret tartalmaz) - ám már ekkor is egy létező szervezetet, a Mycoplasma genitalium nevű mikrobát vettek mintául. Ez a sejt azóta is él (legalábbis a képernyőkön): glukózt vesz fel környezetéből, azt egy sor biokémiai reakció révén feldolgozza, energiát termel belőle saját működése számára és különböző molekulákat választ ki magából.

Gyógyszerkísérletek

A virtuális sejtnek persze nincs se membránja, se magja, se pedig DNS-e: a benne zajló folyamatokat matematikai egyenletek modellezik, s különböző görbék mutatják a képernyőn a biokémiai reakciókat. Mindenesetre az E-Cell program révén bármikor bármit módosítani lehet (egy kattintás az egérrel, s eltüntethetjük az egyik gént, vagy aktiválhatunk egy enzimet) - azaz mindez ideális eszköz például új gyógyszerek hatásainak kikísérletezésére.

A kutatók az eddigi eredményekre alapozva nemrégiben még nagyobb fába vágták a fejszéjüket: Masaru Tomita, a Keio Egyetem professzora vezetésével immár egy emberi sejt, a vörös vértest informatikai modelljét próbálták létrehozni. Hogy miért pont ezt? Mert viszonylag egyszerűek a benne zajló biokémiai folyamatok, s mert mostanra az orvostudomány elég jól feltérképezte e sejt összetevőit és reakcióit. Az eredmények itt is biztatóak: noha egy emberi sejt működése összehasonlíthatatlanul bonyolultabb, mint az előbb említett mikrobáé (több milliárd molekula működését, kölcsönhatását kell ábrázolni), az általuk megteremtett virtuális vörös vértest a hagyományos sejtek minden funkciójával rendelkezik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!