Jusztina
10 °C
27 °C

Vérzéscsillapítás rákkal

2003.02.11. 07:30
A garnélarák és az ecet különösen fontos lehet az Egyesült Államok hadserege számára Irakban. A katonák azonban nem az ebédlő asztalán fognak találkozni ezekkel az ízletes alapanyagokkal, hanem egy újfajta kötszerben, amely az erős vérzést percek alatt képes elállítani.
Talán meglepő, de a katonák még manapság is gyakran az véreznek el a háborúban, ugyanis a hadszíntéren tartózkodó orvosok ugyanolyan kezdetleges eszközöket cipelnek magukkal, mint száz évvel ezelőtt (például géz kötözőszert). Egy portlandi kutatócsoport a spájz áttekintése után megtalálta a megoldást.

Három évvel ezelőtt az Egyesült Államok hadserege a HemCon vállalatot bízta meg a tökéletes harci kötözőszer kifejlesztésével. Ennek a kötésnek könnyen használhatónak, biztonságosnak, könnyűnek, hosszú élettartamúnak és fölöttébb ellenállónak kellett lennie. És olcsónak, jegyezte meg Bill Wiesmann nyugalmazott ezredes, a HemCon egyik alapítója, ugyanis a hadsereg mindössze 400 ezer dollárral támogatta a prototípus kifejlesztését.

A HemCon kötözőszere múlt hónapban kapta meg az FDA (Food and Drug Administration) jóváhagyását, és máris egy tízezer tételről szóló megrendelést kapott a hadseregtől. Az első rakományt várhatóan a közel-keleti háború kitörésekor fogják szállítani.

Véletlenül találtak rá a megoldásra

A kutatócsoport egy éven keresztül kísérletezett különféle anyagokkal, míg végül rábukkantak a garnélarák páncélban megtalálható chitosan fehérjére. Szerencséjük volt: az egyik kutató, Rui-Qing Qian, emlékezett egy felfedezésre 1950-es évekből, mely szerint a rák páncéljának egyik összetevője elősegíti a vörösvérsejt alvadását, mondta Dr. Kenton Gregory kardiológus, a HemCon társalapítója a Wired News-nak.

Az anyag gyorsan elállította a kísérleti alanyként használt disznóknál az aortás vérzést, de a kötözőszerek állandóan szétestek. Az ausztrál Simon McCarthy ecet és egy körülbelül húsz kémiai reakcióval létrehozott anyag segítségével stabilizálta a kötést, amely így szorosan a sebre tapad. Ennek köszönhetően a harcmezőn megsérült katonákat minden gond nélkül a kórházba lehet szállítani, átkötözés nélkül.

Az első teszteket - amelyek sikeresek voltak - novemberben végezték el a hadsereg sebészeti kutatóközpontjában, Fort Sam-ben. A hadsereg kutatói elismerően szóltak a HemCon által kifejlesztett kötözőszerről, amely a nyolc komolyan megsérült kísérleti malacból hetet sikeresen megmentett. A teszteket kivitelező Dr. Tony Pusateri szerint valóban ígéretes a kötözőszer, de további kísérletezés szükséges.