Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Alvadásgátlóval a turistaosztály-szindróma ellen

2003.02.26. 09:11
A vér besűrűsödését gátló gyógyszerek apró dózisban elejét vehetik, hogy a hosszasan mozgás nélkül üldögélők szervezetében a "turistaosztály-szindróma" nyomán halálos vérrögök keletkezzenek, jelentették be hétfőn amerikai kutatók.
Az új kutatási eredmények nyomán az orvosok biztonságosabban alkalmazhatják a mélyvénás trombózis kialakulását gátló szereket. A vérrögök a legtöbbször a láb vénaiban keletkeznek, görcsöket és fájdalmat okozva. Ha a vérrög leszakad az érfalról, és a tüdőben reked, a beteg halálát is okozhatja.

A tüneteket gyakran "turistaosztály-szindrómának" nevezik, mivel a repülőgépek zsúfolt szekcióiban hosszú órákig üldögélő, egyébként teljesen egészséges utasoknál is jelentkezhet. Akiknél egy vérrög már kialakult, később nagyobb eséllyel lesz ismét trombózisuk.

Ennek a vér alvadását csökkentő kezelés hivatott elejét venni. Mivel a warfarin tartalmú gyógyszerek nem kívánt, akár életveszélyessé is váló (belső) vérzést is okozhatnak, beleértve az agyvérzést is, az orvosok mostanáig tartottak ezek korlátlan alkalmazásától.

Négy év alatt ötszörös különbség

Egy új vizsgálatban Paul Ridker vezetésével a bostoni Brigham and Women's Hospital kutatói kimutatták, hogy a warfarin az eddig alkalmazottnál kisebb dózisban is képes elejét venni az újabb vérrögök képződésének.

Az 508 önként jelentkező bevonásával lefolytatott hosszú távúra tervezett vizsgálatot a negyedik évben félbeszakították, mivel a véralvadásgátlót kapó páciensek szervezetében a placebóval kezelt kontrollcsoporthoz képest 80 százalékkal kevesebb vérrög keletkezett.

Fontos eredmény

"Alacsony adagolás mellett a warfarintartalmú szerek nem csak biztonságosak és hatékonyak, de a kezelés az olcsóságával egyértelműen a betegeink érdekét szolgálja" - idézte a Guardian Paul Ridkert.

A vizsgálati eredményeket az április elején tervezik megjelentetni a New England Journal of Medicine hasábjain, de a szaklap szerkesztői hozzájárultak ahhoz, hogy az eredménynek fontosságára tekintettel előzetesen is megjelenjenek belőle részletek.

"Az eredmények arra világítanak rá, hogy értékes eredményt hozhatnak az olyan szerek klinikai vizsgálatai is, amelyek általános gyógyszerként a gyógyszeripar számára nem számítanak fontosnak" - jelentette ki a kutató. A kutatást egyébként az amerikai szív-, tüdő- és keringési betegségeket kutató intézet (National Heart, Lung, and Blood Institute) finanszírozta.  • Vennék
  • Hírek