Elismerték a turistaosztály-szindrómát

2001.03.19. 19:16
A légitársaságok eddig tagadták, hogy bármiféle összefüggés lenne a hosszabb esetenként 20 órás repülőutak, illetve a mélyvénás trombózis között. Az elmúlt években azonban perek sorát indították a társaságok ellen olyan utasok hozzátartozói, akik az úgynevezett turistaosztály-szindróma miatt haltak meg. A tudósok feltételezése szerint egy repülőgépen hatványozottan nagyobb az esélye annak, hogy az utasok lábában vérrögök keletkezzenek, amik később akár tüdőembóliát is okozhatnak.
A World Health Organization által Genfben rendezett találkozón azonban már a társaságok képviselői is elismerték az utazás veszélyességét, bár a hivatalos nyilatkozatok szerint továbbra sincs összefüggés a halálesetek, illetve a hosszú repülőutak között. Az orvostársadalom azonban úgy véli, hogy a világon előforduló trombózisos esetek 10 százaléka a hosszú repülőutaknak köszönhető.

Under pressure
Tavaly ősszel norvég tudósok 20 önként jelentkezővel kísérletet végeztek, hogy megtudják, létezik-e összefüggés a légnyomás, illetve a trombózisos megbetegedések között. A 20 jelentkezőt egy különlegesen épített házba zárták, ahol a légnyomást mesterségesen csökkentették a repülőgépeken tapasztalhatóra. A kísérleti alanyok bármit csinálhattak, kivéve az aktív mozgást, tornát. 8 óra elteltével normalizálták a légnyomást, mintha egy repülő földetért volna. A vizsgálati eredmények egyértelműen kimutatták, hogy a nyomás változásának hatására a vérben megváltozik az összetevők aránya, megnő az olyan anyagok koncentrációja, amelyek vérrögök kialakulását segíthetik elő. A kísérleti eredményeket természetesen egyetlen társaság sem ismerte el.
Az orvosok már korábban felfedeztek összefüggést a hosszú mozdulatlanság, autó-, - vagy buszutazás, illetve a trombózisos panaszok között, a repülés azonban ezt még tovább fokozza. A társaságok a lehető legjobb térkihasználásra törekszenek, így a turistaosztályok utasait gyakran szűk helyekre zsúfolják, erősen korlátozott mozgástérrel.

A repülőgépen a légnyomás a normális légnyomásérték alatt van, valamint a folyamatosan keringetett levegő kevesebb oxigént tartalmaz a megszokottnál. A test a megváltozott környezet hatására több vörösvértestet termel, amitől a vér besűrűsödik, könnyebben tapad, fokozódik a vérrögök létrejöttének veszélye. A mozgás hiánya tetézi a veszélyt, az utasok lábában vérrögök keletkezhetnek, melyeknek kisebb darabja akár a tüdő kapillárisaiig is eljuthatnak, ahol az ereket elzárva tüdőembóliát okoznak.

A veszély csökkentése érdekében az orvosok minden utasnak ajánlják, a megfelelő harisnya használatát, valamint felhívják a figyelmet a rendszeres és bőséges folyadékbevitelre a kiszáradás elkerülése érdekében. A repülőgépeken felszolgált alkoholos italok csak tovább növelik a trombózis veszélyét. A trombózisra hajlamos utasoknak segítség lehet egy aszpirin is, ami a vér sűrűsödését gátolja.

A légitársaságok képviselői egyetértenek abban, hogy az utasok rendelkezésére álló helyek méretét felül kell vizsgálni, a jelenleg érvényben lévő szabványokat pedig szükség esetén meg kell változtatni. Fontosnak tartják továbbá, hogy a nagy távolságban közlekedő repülők utasait rendszeres tornára kérjék fel.

A konferencián mindkét fél megegyezett abban, hogy a probléma további kivizsgálást igényel, hiszen a társaságok képviselői csak akkor fogják elismerni a repülés, illetve a tüdőembólia okozta halálesetek közötti összefüggést, ha azt megfelelően bizonyítják. Az eddigi ilyen tárgyú kísérleteket ugyanis egyik légitársaság sem fogadta el, mint a szindróma létezésének bizonyítékát.

A most elkezdődő együttműködés azonban bíztató, hiszen a 16 cég képviselőinek jelenléte egy hosszú vita megoldására tett kísérlet első lépésnek számít. A légitársaságok évekig tagadták az összefüggést a halálesetek, illetve a repülőutak között, ezért nem is voltak hajlandóak semmiféle együttműködésre. A WHO-nak köszönhetően azonban hamarosan beindulhat egy olyan program, melynek keretében a repülés biztonságosabbá válik, ami a társaságok és az utasok közös érdeke.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla