Árpád
-2 °C
4 °C

Mi van az édesítőszerekkel?

2002.03.20. 09:32
Az ember születésétől fogva vonzódik az édes ízhez. Az édes dolgokat sokféle módon lehet csoportosítani, például a következőképpen: szaloncukrok-pudingok-palacsintaszerűek. Fogyókúrázók számára ismertebb a következő felosztás: magas tápértékű (kristálycukor), csökkentett tápértékű (xylit), és minimális tápértékű édesítőszerek. Közülük ez utóbbiakat tárgyaljuk, vagyis a köznyelvben mesterséges édesítőszer névvel illetett anyagokat mutatjuk be, hogy tudjuk, mitől kell félni. Első vendégünk az aszpartám.
1965 decemberében Jim Schlatter kémikus az emésztőrendszeri fekélyek kezelésére alkalmas anyagokat kutatott a G.D. Searle laboratóriumában. A fekélygyógyszer teszteléséhez Schlatternek a gyomorban előforduló tetrapeptideket (négy aminosav-molekulából álló fehérjéket) kellett előállítania. A tetrapeptid laboratóriumi szintézisének egyik lépése egy köztes dipeptid (két aminosav) volt - ez volt az aszpartil-fenilalanin-metilészter, ismertebb nevén aszpartám volt.

Schlatter a munka folyamán kontaktusba került az anyaggal, így amikor később a kémikusok szokásos ujjnyalogatását végezte, meglepő módon édes ízt érzett - némi összpontosítás segítségével újra átgondolta napját és rájött, hogy az utoljára fogyasztott kókuszosfánk óta már mosott kezet. Kávéba keverve rögvest megkóstolták munkatársával az anyagot és örömmel tapasztalták, hogy elmaradt a korabeli édesítőszerekre jellemző keserű utóíz.

Schlatter főnöke Bob Mazur sikeresen lobbizott a vállalatnál, cserébe mára a többmilliárd dolláros édesítőszerpiac jókora szeletét tudhatják magukénak.

Száznyolcvanszor édesebb a cukornál

Az aszpartám száznyolcvanszor édesebb a cukornál. Azonos szintű édesség eléréséhez aszpartámból a cukor mennyiségének egy százaléka is elegendő - így a cukorból származó kalóriák 99,4 százaléka kiváltható aszpartámmal, amely az aminosavakra jellemzően grammonként mindössze négy kalóriát tartalmaz.

Az aszpartám alkotóelemei: az aszpartánsav, a fenilalanin és a metanol. Az aszpartánsav egy "nem esszenciális" aminosav, amelyet az emberi szervezet akkor is előállít, ha az étrend nem tartalmaz belőle egy cseppet sem. Fontos szerepe van a DNS-szintézisben, a vizeletkiválasztásban, illetve idegi jelátvivő anyagként.

Aszpartil-fenilalanin-metilészter, ismertebb nevén aszpartám

Csak a fenilketonuriásokra veszélyes

A fenilalanin egy esszenciális aminosav, vagyis az embernek hiánybetegséggel kell számolnia, ha étrendje ilyen aminosavat nem tartalmaz. Fontos szerepe van a tirozin szintézisben illetve az idegi jelátvivőanyagokban. Ehhez az aminosavhoz köthető fenilketonuria néven ismert öröklött betegség: a fenilketonuriás szervezete nem állítja elő kellő mennyiségben a fenilalanin feldolgozásához szükséges enzimet - a fenilalanin ilyenkor fenilketonként jelenik meg a vizeletben. A fenilketonuria, ha nem veszik időben észre, maradandó szellemi károsodást okozhat - ugyanakkor az első genetikai eredetű betegség, amelyet egyszerű teszttel ki lehet mutatni.

Az aszpartámnak ugyancsak alkotóeleme a metanol, amely természetes eredetű táplálékokban (jellemzően gyümölcslében) szokott előfordulni. A metanol több száz gramm bevitele esetén halálos mérgezést okozhat, az édesítőszerre jellemző kis dózisban azonban könnyedén leküzdi a máj. Az aszpartám csöppet sem veszélyes, egyedül a fenilketonuriásoknak kell tőle tartózkodniuk.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?