Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mégsem rákkeltő a szaharin és a ciklamát

2002.03.21. 21:00
Az ember születésétől fogva vonzódik az édes ízhez. Az édes dolgokat sokféle módon lehet csoportosítani, például a következőképpen: szaloncukrok-pudingok-palacsintaszerűek. Fogyókúrázók számára ismertebb a következő felosztás: magas tápértékű (kristálycukor), csökkentett tápértékű (xylit), és minimális tápértékű édesítőszerek. Közülük ez utóbbiakat tárgyaljuk, vagyis a köznyelvben mesterséges édesítőszer névvel illetett anyagokat mutatjuk be, hogy tudjuk, mitől kell félni. Nagyító alatt a szaharin és a ciklamát.
A szaharint, amelyet benzoszulfimid, illetve dagutan néven szokás emlegetni, 1879-ben fedezte fel a John Hopkins Egyetem két kutatója Constantine Fahlberg és Ira Remsen. Fahlberg visszaemlékezése szerint a laborban tévedésből öntötte az anyagot a kezére. Később a vacsorára fogyasztott csirkecombot rendkívül édesnek érezte. Fahlberg ezt követően szabadalmaztatta a szaharint, meggazdagodott, és életük végéig gyűlölték egymást a kisemmizett Remsennel.

Édesebb, de pocsék ízű

A szaharin háromszázszor édesebb a cukornál, íze azonban kifejezetten undorító. Szintén érdekes történelmi tény, hogy az amerikai élelmiszerügyi felügyelet (FDA) 1977-ben veszélyes anyagnak minősítette, miután a kísérletek során szaharinnal etetett patkányokon daganatos elváltozások jelentkeztek. A szaharint ennek megfelelően be kívánták tiltani az Egyesült Államokban, a széleskörű tiltakozás miatt azonban erre nem került sor - a szaharint tartalmazó termékeken azonban kötelező volt feltüntetni, hogy rákveszély.

Szaharint, melyet benzoszulfimid, illetve dagutan néven is szokás emlegetni

Mégsem rákkeltő a szaharin

Az ellenérvek szerint a kísérleti patkányok dózisa emberi léptékben többszáz doboz lightos üdítő napi rendszeres elfogyasztásának felel meg. Született továbbá egy olyan kutatási eredmény, amely szerint a szaharin egy olyan vegyülettel reagálva okoz rákos elváltozást, amely a patkányvizeletre jellemző, de az emberi vizeletben nincs jelen. Az FDA ezért 2000 májusában levette a karcinogének listájáról a szaharint, a Clinton kormányzat pedig ugyanebben az évben a megszüntette a figyelmeztetőszöveg kötelező szerepeltetését a megfelelő termékek csomagolásán.

Sok ciklamát sós ízt ad

A ciklamátot 1937-ben fedezte fel Michael Sveda, aki az Illinois Egyetem Audrieth laboratóriumában gyulladásgátlókat kutatott. Sveda kis időre a labor asztalára helyezte cigarettáját, amely a dohányzás folytatásakor édesnek bizonyult. A ciklamát, amely kalcium ciklohexilszulfamát vagy akár ciklán néven is előfordulhat, 35-50-szer édesebb a cukornál - nagy koncentrációban sós utóíze van.

Ciklamát, amely kalcium ciklohexilszulfamát vagy akár ciklán néven is előfordulhat

Amerikában tilos a ciklamát

A ciklamátot 1969-ben Amerikában betiltotta az FDA, miután a szaharin-ciklamát keverék adagolását követően daganatos elváltozások találtak a kísérleti egerekben. A tiltás indoklása szerint a ciklamátot bizonyos egyes esetekben a szervezet mérgező ciklohexilaminná alakítja.

Az FDA karcinogéneket értékelő bizottsága 1982-ben azonban úgy találta, hogy a ciklamát nem rákkeltő - ezt az amerikai akadámia 1985-ben helyben hagyta. Bár a ciklamát a mai napig tiltólistán van az Egyesült Államokban, a világ ötven országában (így hazánkban is) engedélyezték használatát a hatóságok.