Piroska
-2 °C
5 °C

Energiafű-termesztési program indult

2005.07.12. 09:59
Az évelő növény fűtőértéke megközelíti illetve meghaladja a nyár-, a fűz-, az akácfa, valamint a magyarországi barnaszenek értékeit. Egymillió hektáron termelve a fű fedezheti a magyarországi energiaigény 15 százalékát.
Nagy fűtőértékű energiafüvet sikerült nemesítenie a szarvasi Mezőgazdasági Kutató-Fejlesztő Kht.-nak, a növényt a múlt év őszén, valamint az idén tavasszal öt megyében telepítették, adta ki közleményben a hasznosítást szervező Hangya Futura Rt.

Alföldi szikes területekről illetve Közép-Ázsiából begyűjtött növényanyagok keresztezésével nemesítették a telepített energiafüvet. A növény fűtőértéke megközelíti illetve meghaladja a nyár-, a fűz-, az akácfa, valamint a magyarországi barnaszenek értékeit. A nemesített energiafű évelő, hosszú ideig termeszthető, a tavaszi telepítést követő évtől teljes termést ad.

Optimális esetben 2015-ig Magyarországon az energiafű iparszerű termesztésének területe elérheti az 1 millió hektárt - hangsúlyozza a közlemény. Az ebből a mennyiségből nyerhető energia éves mennyisége hektáranként 10 tonnás hozammal a jelenlegi teljes magyarországi energiafelhasználás 15 százaléka.

Az energiafűből készített tömörítvény eltüzelése esetén a kén-dioxid kibocsátás mértéke minimális. A növény a rossz termőképességű talajokon, kevés csapadék esetén is jó eredménnyel termeszthető. Az energiafű két méter körüli magasságú, a hagyományos felszereléssel jól betakarítható.

Az energiafű termesztésével egy új mezőgazdasági főtermék jelenhet meg, új piaci távlatokat, biztos jövedelmet és foglalkoztatottsági lehetőségeket adva a mezőgazdaságnak, a kedvezőtlen adottságú térségekben is - jegyzi meg a közlemény.

A társaság véleménye szerint elsősorban a termesztés közelében kell megszervezni a tömörítést. Az így előkészített tüzelőanyag a termesztés körzetében levő települések számára biztosít környezetbarát, kedvező áron beszerezhető energiát.

Az előkészítő munka további eredménye az energiafű pellet/brikett eltüzelésére alkalmas égőfej, amely valamennyi vegyes tüzelésű kazánban használható.