Valér
4 °C
8 °C

Egér klónozására készülnek Gödöllőn

2004.12.14. 15:58
Klónozott állat létrehozásán dolgozik egy gödöllői tudóscsoport, a különleges biotechnológiai eljárással, mesterséges úton várhatóan a jövő évben készül el az első egér.
Dinnyés András professzor, a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutató Központ csoportvezetője kedden az MTI-nek elmondta: EU-s Wellcome Trust hazai támogatással, húsz fővel dolgozik a feladaton, amelynek eredményeként a petesejt magját egy másik egyed testi sejtjéből származó, genetikailag módosított sejtmaggal helyettesítve új élőlény születhet.

A korai magzatelhalás megértésében segíthet

Az eredmény az orvosi kutatásokban nagy segítséget jelenthet. A kísérleti alanyként felhasznált klónozott egerek sokaságánál egy-egy gén célzott megváltoztatásával a kutatók közelebb kerülhetnek a különféle betegségeket kiváltó genetikai alapok jobb megértéséhez - mondta a professzor. A klónozással létrehozandó kísérleti egerek többek közt az immunrendszer megbetegedéseinek és a korai magzatelhalás okainak feltárásához jelentenek új lehetőséget a tudomány számára .

Nyúl, sertés, patkány is

A gödöllői intézet kutatócsoportja klónozott nyúl előállítását is tervezi. Erre az állatra ezért esett a választás, mert általa az érrendszeri megbetegedések genetikai tényezői válhatnak könnyebben felderíthetővé, márpedig e betegségcsoport a halálokok egyik leggyakoribbja.

A továbbiakban esetleg patkány, sertés, vagy szarvasmarha klónozására is kiterjed majd a tudományos munka. Dinnyés András azt is elmondta, hogy a gödöllői intézeten kívül jelenleg Skóciában, Belgiumban és Franciaországban végeznek hasonló, egerek és nyulak klónozását célzó kutatásokat.

"Ember klónozását hazánkban a törvény tiltja, ami helyes is, hiszen az etikai megfontolások mellett, a tudomány mai állása szerint az ilyen módon születendő csecsemők döntő többsége torzan jönne a világra, ennek elősegítése pedig eleve felelőtlenség lenne a tudósok részéről" - tette hozzá.