Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vilma
-1 °C
3 °C

A poszttraumás stressz genetikai eredetét vizsgálták

2012.04.02. 17:26

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói szerint a poszttraumás stressz szindrómára (PTSD) való fogékonyságot részben bizonyos génváltozatok jelenléte határozza meg. A kutatócsoport az 1988-as örmény földrengés túlélőit vizsgálta; a vizsgálat során tizenkét család kétszáz családtagjának DNS-mintáit és egyéb tulajdonságait elemezték. A 7,1-es erősségű örményországi földrengés 1988. december 7-én történt és legalább 25 ezer embert ölt meg. A tanulmányba bevont emberek 90 százaléka látott holttesteket, 92 százalékuk pedig súlyosan sérült embereket.

A DNS-vizsgálatokból kiderült, hogy azok, akik a hangulatot befolyásoló szerotonin termelődéséhez köthető két gén bizonyos változatait hordozták, nagyobb valószínűséggel mutatták az események után a PTSD tüneteit. Ez bármely, traumát okozó tapasztalat után kialakulhat, legyen az háború, természeti katasztrófa, baleset vagy gyerekkori bántalmazás. Tünetei között van a fájdalmas emlék gyakori, önkéntelen felidézése, az érzelmileg dermedt vagy éppen túlérzékeny válasz a veszélyre, és minden olyan helyzet kerülése, amely emlékeztet az eredeti traumára. Becslések szerint egy adott időpontban a lakosság 3 százalékát érintheti a PTSD valamely okból.

A szóban forgó két génváltozat, amelyek valószínűbbé tették a poszttraumás tünetek felbukkanását, a TPH1 és a TPH2 jelű volt - ismertette a BBC hírportálja a Journal of Affective Disorders című szakfolyóiratban közzétett tanulmány alapján. A kutatók azt feltételezik, hogy ezek jelenlétében kevesebb szerotonin termelődik, ezért a traumán átesett emberek közül azok, akik ezeket a módosulatokat hordozzák, hajlamosabbak a PTSD-re.