Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Sikeres volt a nanorészecskés rákkezelés

2012.04.06. 16:30

A gyógyszert szállító nanorészecskék lehetnek a rák elleni küzdelem legújabb fegyverei. A korai vizsgálatok első eredményei azt mutatták, hogy a nanorészecskékkel a rákos sejtekbe juttatott gyógyszerek csökkenthetik az emberben kialakult tumorokat.

A  BIND Biosciences kutatói a docetaxel nevű rákgyógyszerrel töltötték meg a nanorészecskéket, és befecskendezték ezeet 17 ember vérébe, akik rákosak, viszont a szokásos módon bejuttatott gyógyszerre rezisztensek. 42 nappal később a résztvevők közül kettőnek jelentősen csökkent a tumorja, a többieké pedig nem nőtt.

Amikor a docetaxelt egyszerűen a testbe juttatják, a gyógyszer nem tesz különbséget az egészséges és a rákos sejtek között. Ezzel szemben a nanorészecskék csak akkor engedték szabadjára tartalmukat, amikor elértek a tumor felületét, így nyolcvan százalékkal kevesebb hatóanyag bevitele is elég lehet a megfelelő hatás kiváltásához.

Ennek következtében az orvosok anélkül növelhetik a gyógyszer koncentrációját, hogy aggódniuk kellene a mérgező mellékhatások miatt. Már folyik a nagyobb klinikai tesztek előkészítése, mondta el Jeffrey Hrkach, a BIND alelnöke.