Móric
6 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Oltással gyógyíthatják az agydaganatot

Medipress
2012.04.10. 11:54

A Pittsburghi Egyetem munkatársai olyan oltóanyagot mutattak be, amivel erősíthető az immunrendszer, és ezáltal az agydaganos gyermekek egy részénél csökken a tumor mérete.

A gliómának nevezett rosszindulatú daganatok esetén a beteg gyermekek kilátásai igen rosszak. Jelenleg a sugárterápia nyújt némi segítséget, azonban az Amerikai Rákkutatók Társaságának tudományos találkozóján, Chicagóban bemutatott előadás reményei szerint a fegyvertárba hamarosan az oltás is bekerülhet. Ian Pollack és munkatársai 27 gyermeken próbálták ki az anyagot.

A munkacsoport megállapította, hogy a szer mérgezőképessége igen alacsony, azonban a gyermekek egy részénél az immunválasz kapcsán agyduzzanat és állapotromlás lépett fel. Mások viszont igen jól reagáltak. A betegcsoportból tizenhatan agytörzsi gliómában, öten agyi gliómában, míg hatan kiújult gliómában szenvedtek. Azok a gyermekek reagáltak jól, akiknél ép maradt az immunrendszer, és erős immunválaszra voltak képesek. Ilyen jellegű vizsgálatot agydaganatos betegekkel korábban nem végeztek.

Akiknél kezdetben állapotromlás lépett fel, a daganat növekedésnek indult, azonban később náluk is csökkent, vagy stabilizálódott a betegség. Mindazonáltal a reményt keltő gyakorlati alkalmazásig még számos további vizsgálatot el kell végezni.