Huntington-kór mellett ritkább a rák

2012.04.12. 14:16

Úgy tűnik, valamiféle védettséget élveznek a daganatos betegségekkel szemben a Huntington-kórban szenvedő emberek, mert körükben jóval kisebb a rák kockázata - állapították meg svéd kutatók a The Lancet Oncology című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban. A Lundi Egyetem munkatársai svéd kórházak 1969 és 2008 között kelt adatait gyűjtötték össze és elemezték.

Összesen 1510 páciens élt Hungtinton-kórral, közülük a négy évtized leforgása alatt 91-nél diagnosztizáltak rákot. Az átlagnépességnél tapasztalható arányhoz képest ez 53 százalékkal alacsonyabb rákkockázatot jelez.

A Huntington egyike az úgynevezett poliglutamin betegségeknek, amelyeknél szintén alacsonyabb rákkockázatot találtak. A poliglutamin betegségekre jellemző, hogy egy gén fehérjeterméke felhalmozódik a sejtekben, és károsítja azokat. Ilyen betegség például a törékeny-X szindróma, a kisagyi mozgáskoordinációs zavar vagy az izomsorvadás.

"A rákkal szembeni védőhatás hátterében álló mechanizmus ismeretlen és további kutatás szükséges" - idézte a tanulmány szerzőit a BBC. Világszerte számos kutató keresi a választ arra, hogy bizonyos genetikai változások - amilyen például a Huntington-kórt is okozza - hogyan járulnak hozzá a rákkal szembeni védelemhez.  • Hírek
  • Árfolyam