Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Átírnák a drogosok emlékeit

2012.04.13. 12:56

Az emlékek újraírása védheti a visszaeséstől a függőket – állapították meg a Pekingi Egyetem kutatói, akik a Science tudományos magazin legfrissebb számában közöltek tanulmányt a témáról. Vizsgálataikat huszonkét heroinfüggőn végezték el, akik átlagosan 11 éve szoktak le a szerről.

Először egy olyan videofilmet nézett meg a csoport egyik fele, amely felidézte a kábítószer használatát, és ezzel náluk megnyitották a drogozással összefüggő memóriaablakot. Tíz perccel később újabb, heroinhasználatot megjelenítő filmeket és képeket mutattak nekik. A függők másik csoportjának semleges, természeti képeket tartalmazó videót mutattak, amely nem nyitotta ki a heroinhasználatra vonatkozó memóriaablakot.

180 nappal később újabb tesztek következtek, amelyekből az derült ki, hogy a szer utáni vágyódás szintje alacsonyabb volt azoknál, akiket a nyitott memóriaablak idején kezeltek, vagyis emlékeiket átírták. A függővé tett patkányokkal megismételt kísérletek hasonló eredményt hoztak.

A módszer azon az elméleten alapul, hogy a felidézett emlék képlékeny, módosítható, így a memóriaablak idején átírható. Amikor úgy lát egy volt függő drogozásról szóló képeket, hogy magát a szert nem kapja meg, megtörhet az a kapocs, ami a kiváltó inger (kép) és a drog utáni sóvárgás között korábban kialakult.

A dolgozat szerzői úgy vélik, hogy a módszer segítheti a kábítószerről leszokott embereket abban, hogy tovább, ráadásul kevesebb sóvárgással maradhassanak absztinensek.