Bulcsú
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Egészséges zsírja lesz a kínai klónbáránynak

2012.04.24. 18:02

Kínai kutatók génmódosított bárányt klónoztak, amelynek zsírja többszörösen telítetlen, egészséges zsírsavakat tartalmaz. A féreggént hordozó, Peng Peng nevű állat március 26-án, 5,74 kilogrammos tömeggel született Kína Hszincsiang régiójában.

„Szépen növekedik és éppen olyan egészséges, mint a normális birkák" – mondta el Tu Jütao kutatásvezető, a Pekingi Genomikai Intézet munkatársa. Tu kutatócsoportjával a C. elegans fonalféregből származó egyik gént illesztette be egy kínai merinói bárány füléből származó testi sejtbe, pontosabban az abban lévő DNS-molekulába. A szóban forgó gén jelenlétében szívvédő hatásúnak tartott, többszörösen telítetlen zsírsavak termelődnek.

A genetikailag módosított donorsejtet a következő lépésben bejuttatták egy magjától előzetesen megfosztott báránypetesejtbe, osztódásra késztették, majd beültették egy bárány méhébe, amely kihordta és világra hozta a klónállatot.

Kínában él a világ népességének 22 százaléka, ám a megművelhető földterületnek csupán 7 százalékával rendelkezik, ezért az elmúlt években az ország számos erőfeszítést tett az élelmiszertermelés növelésére. Ahhoz azonban még vélhetően igen hosszú idő kell, hogy az ilyen transzgénikus állatok biztonságosságát igazolni tudják, és piacra is termelhessék.