Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Engedélyezték az alkoholizmus elleni szert Franciaországban

2012.04.26. 11:12

A francia gyógyszerügyi hatóság szerint a Baclofen elnevezésű szerről nem bizonyosodott be egyértelműen, hogy hatékonyan kezeli az alkoholizmust, ugyanakkor klinikai előnyöket mutatott egyes pácienseknél. Ajánlásában a hatóság felhívja az orvosok figyelmét arra, hogy egyedi elbírálás alapján döntsenek a gyógyszer alkalmazásáról.

A szer története 50 évre tekint vissza. Eredetileg az epilepszia kezelésére tervezték, majd görcshajlam ellen engedélyeztették, később rájöttek, hogy enyhíti az alkoholmegvonásos tüneteket. 2008-ban megjelent Olivier Ameisen kardiológus könyve, Az utolsó ital (Le Dernier Verre), amely felkeltette az érdeklődést a szer iránt. A szerző saját magát kezelte nagy dózisú Baclofennel, amikor le akart szokni az italról.

Ígéretes teszteredmények

A gyógyszerügyi hatóság döntése azután született, hogy a múlt hónapban befejeződött egy fontos teszt első szakasza. A klinikai vizsgálatba 132 súlyos alkoholistát vontak be, akik egy éven át szedték a szert nagy adagban. Az önkéntesek nyolcvan százaléka absztinens lett, a többiek pedig visszafogottabban folytatták az italozást. Összehasonlításként: az alkoholizmus kezelésére gyakran használt naltrexon és acamprosate hatóanyagok sikeraránya 20-25 százalék. A gyógyszer alkalmazása mellett olyan mellékhatások jelentkeztek a tesztben, mint a fáradtság, álmosság vagy éppen álmatlanság, szédülés és emésztési panaszok.

Philippe Jaury kutatásvezető, a Paris-Descartes Egyetem munkatársa elmondta, hogy az előzetes eredmények megnyitották az utat az egy évig tartó klinikai próbák előtt, amelyeket várhatóan májusban kezdenek meg. Ezekbe összesen 320 alkoholistát vonnak be, az egyik csoport tagjait Baclofennel fogják kezelni, a másik csoport pedig placebót kap. Kettős vaktesztről van szó, tehát sem a páciensek, sem a kezelő orvosuk nem tudhatja, hogy ki, melyik csoportba tartozik.